Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läsarfilmerna visar vad som hände i Nice och Turkiet – men det behövs fortfarande redaktörer

Terrordåd i Frankrike och militärkupp i Turkiet.

Ett dramatiskt nyhetsdygn och vi påmins om att omvärlden numera informeras både av etablerade medier och så kallade medborgarjournalister.

Det är kaos här, konstaterade kollegorna på CNN Türk när Expressens redaktionschef Klas Granström ringde sent i går kväll.

CNN Türk är, precis som Expressen TV, en partnerkanal till den internationella nyhetskanalen som fick sitt genombrott med Gulfkriget 1991, och Klas Granström lärde känna ledningen för CNN Türk under ett CNN-möte i Dubai eller om det nu var under en chefskonferens i Atlanta.

Nåväl. På fredagskvällen var det ändå inte riktigt läge att be om extrahjälp, och det kan man ju kanske förstå; pågående statskupp i Turkiet med skottlossning i Ankara och Istanbul och allt vad det innebär för Europas flyktingkris, Nato-medlemskapet, EU-ansökan och kampen mot IS i Syrien.

Men i det nya medielandskapet letar sig nyheterna fram ändå, vilket vi också tvingades uppleva efter massmordet i Nice.

Figaro,terror    NiceMatin,terror

De franska tidningarnas förstasidor i går dominerades av ett ord, ”L´HORREUR” (läs: ”SKRÄCKEN”), men lokaltidningen Nice-Matin talade än mer klarspråk: ”CARNAGE” (läs: ”BLODBAD”).

Ändå räckte väl rubrikerna inte till för att beskriva den hemska lastbilsfärden på strandpromenaden. Det finns tillfällen då till och med journalistikens rika möjligheter att med ord och bild och grafik, och numera allt oftare också med live-tv, skildra något dramatiskt inte är nog.

## Ibland måste vi själva se och höra för att förstå, och det var därför som det i natt var så förhäxande att i alla direktsändningar se så många turkar hörsamma president Erdogans uppmaning att gå ut på gatorna. Och det var därför som det var så starkt att se mobilfilmerna på det som hände i Nice.

Behovet av det autentiska är enormt.

Lavish,terror

När Philando Castile nyligen stoppades av polis i Falcon Heights, Minnesota, och sköts till döds då han – på polisens uppmaning – böjde sig fram och greppade efter sitt körkort, då började flickvännen Lavish Reynolds tv-sända direkt på Facebook Live.

I går hade hennes film visats 5,7 miljoner gånger.

Michael,terror

Dagen efter bröt det runt om i USA ut protester mot polisvåld, och när det i Dallas demonstrerades mot alla onödiga dödsskjutningar, öppnade en krypskytt plötsligt eld mot vita poliser och mördade fem av dem. En Facebook-användare,

Michael Kevin Bautista, direktsände allt via just Facebook Live.

I går hade hans film visats 5,6 miljoner gånger.

I USA finns till och med en särskild app att ladda ner till mobiltelefonen, med vilken alla vittnen kan dokumentera misstänkt polisvåld för att säkerställa att filmen omedelbart förs över till en medborgarrättsorganisation och lagras där, så att poliserna på platsen inte kan ta mobilen i beslag och radera det som spelats in

## ”Vad vi såg förra veckan var liveströmmarnas Gulfkrig”, påstod häromdagen New York Times. Med det menades att tv-nyheterna förändrades för alltid för 25 år sedan när CNN bevisade att det faktiskt fanns en efterfrågan på en 24-timmarsnyhetskanal som bara sände och sände och sände.

CNN fick som bekant många efterföljare, som Sky News och Al-Jazeera för att bara nämna några som är tillgängliga för svenska tv-tittare, och idag är det självklart att tv-nyheter ska rulla hela tiden. Inte för att alla tittar jämt, utan för att man kan titta – om man vill. Och när något verkligen händer, då gör man det. Live-tv är dessutom en helt integrerad del av nyhetsberättandet också för moderna tidningssajter.

I New York Times spås att liveströmmarna, alltså de rörliga bilder som vem som helst kan sprida via exempelvis Periscope eller Facebook Live, kommer att förändra tv-nyheterna helt. Och då ska man också komma ihåg att mikrobloggen Twitter snart ska direktsända både republikanernas och demokraternas hela partikonvent inför presidentvalet ihop med tv-kanalen CBS, och att Twitter ska visa ekonominyheter från finans-tv kanalen Bloomberg. Och att Twitter redan börjat visa Wimbledon-tennis och i höst ska visa tio matcher från den amerikanska fotbollsligan NFL.

Så: mediekartan ritas om.

Däremot är jag inte beredd att gå lika långt som Matt Rosoff i Business Insider i veckan: ”Facebook tog just bort den sista anledningen till att se på tv”.

## De senaste dagarna har istället påmint oss om att vi behöver både så kallade läsarbilder och de etablerade mediernas redaktörskap. Någon måste ju sålla bort det allt för hemska och sortera fram det mest relevanta

Även om kvällstidnings-tv, som Aftonbladet TV och Expressen TV, generellt sett är snabbare än de traditionella tv-kanalerna oavsett de senares distributionsform, så står sig ändå nyhetstittandet på SVT och TV4 starkt här. Publiken som ser aktualiteter är förvisso äldre, men den ökar – också i linjär-tv.

SVT har dock flera gånger fått mycket kritik för sen rapportering, och i går var det dags igen. ”Ny kritik mot SVT: Sände ’trevlig morgon-tv’ istället för terrorattack i Nice”, skrev branschtidningen Resumé.

SVT var igång med live-tv på natten till fredag, men vid halv nio på morgonen blev det nöjespanel, provsmakning av mat och inslag om mountainbikes i broadcast. SVT valde att rulla på med ett vanligt ”Gomorron Sverige” och lät Nice avhandlas på digitala plattformar, vilket nog var fel.

TV4 fick mycket beröm i sociala medier för att man, efter att på natten ha börjat sända bara i TV4 Play, istället lät Nice-händelserna rulla på också i den stora linjära kanalen under lördagsmorgonen och sedan hela dagen.

Sveriges Radio? Som vanligt, numera, stabilt: live direkt och därpå den samlade kraften från Sveriges ledande kvalitetsmedia.

## Det är oerhört dramatiska nyhetsdygn vi är med om, och när detta skrivs sänder alla – SR, SVT, TV4, Aftonbladet TV, Expressen TV – direkt om Turkiet. Publikens möjligheter att både bidra och att informera sig har aldrig varit större.