Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Problemområden i Sverige och bomber i Turkiet

Utanforskap,etta

I dag inleder Expressen en stor granskning: ”Utanförskapet inifrån”. Vi börjar berättelsen i Seved i Malmö, där narkotika säljs helt ogenerat och poliser och socialarbetare beskrivs som ”fienden”. Dag efter dag kommer vi nu att fortsätta att rapportera från Örebro, Botkyrka, Göteborg och så vidare.

Utanforskap,longread

Utanforskap,MagdaGad

Magda Gad skriver det första reportaget, Jonte Wentzel har tagit bilderna. Det är tolv sidor i tidningen och longread i digitala kanaler, berättande som berör 0ch en journalistik som tar tid och resurser men som är samhällsviktig.

Utanforskap,forstasida

Ofta är ju uppdraget att snabbt sammanfatta vad repoortern, och ytterst redaktionen, vet vid publiceringstillfället. Inte sällan sker detta i realtid och handlar om allt ifrån Storbritanniens folkomröstning om EU eller vad våra utsända råkar veta om Bruce Springsteens förehavanden i Göteborg. Ibland är vi förvisso i Rumänien i veckor för reportageserien ”Därför kommer tiggarna”, men ibland står vi bland fotbollshuliganer på en gata i Nice och dokumenterar pågående våldsamheter. Denna genre som måste också framhållas, och det fick vi tyvärr ännu en påminnelse om i går:

Turkiet,tv

Händelsenyheter, eller ”rolling news” som man kanske skulle säga i tv-sammanhang, är aldrig viktigare än under pågående hemskheter som de i Turkiet i går. Expressen rapporterade omedelbart på alla plattformar, och Expressen TV sände direkt med bilder från först CNN och sedan nyhetsbyråerna Reuters TV och AP TV.

Turkiet,tv,2

Vid sådana här tillfällen sker ju allt samtidigt, som explosionen i Kanada som vi också visade bilder ifrån, men det handlar även om att söka fakta bortom de etablerade kanalerna. I går intervjuades exempelvis, via mobiltelefon, en svensk turist som satt inne i ett av planen på flygplatsen i Istanbul.

Turkiet,passagerare

I mediedebatten görs ibland förenklingar där det ”långsamma” ställs mot det ”snabba”, ja, det är nästan som om man definierar det ena som ”tungt” och det andra som ”lätt”. Men det är en felaktig bild av kvalitetsjournalistik. Tittare, lyssnare och läsare behöver båda och etablerade medier med ambitioner om att vara relevanta måste erbjuda båda formerna av berättande.