Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Rysaren i natt om Europas framtid – kanske har Dagens industri skildrat den bäst?

IMG_7691

Vilken rysare det är. Jag skriver det här vid 03.30-snåret på midsommaraftonsmorgonen, och än en gång – precis som när republikaner och demokrater håller valdebatter i USA – tvingas jag konstatera att vi lever i fel tidszon. Det här med att sitta uppe på nätterna och då på teven, i mobilen och med flera olika webbläsarfönster öppna försöka parallelltitta på CNN, Sky News, BBC och Expressen TV kräver ju sin simultanförmåga.

IMG_7720

IMG_7623

Inom svensk press har Dagens industri haft den bästa bevakningen, med bland annat den här förstasidan som fått internationell uppmärksamhet:

DI,Brexit,NY

I går och i natt samsände Dagens industri med Expressen TV, och Di:s Jack Mikrut gjorde nog den mest oväntade enkäten av alla utanför en vallokal:

FullSizeRender-3

Tänk att skandalbolaget Trustors förre vd dök upp upp! Lindsay Smallbone åtalades aldrig i Sverige, han stämdes av Trustor men detta lades ner. Nu berättade Smallbone att han röstat för att Storbritannien ska lämna EU.

Brexit,CNN

Att följa rapporteringen är spännande, låt vara att den numera har sin rätt givna dramaturgi. CNN har starka programledarprofiler, som i natt Hala Gorani och Richard Quest, och använder Vizrt-grafik. Alltså samma grafiksystem som Expressen TV använder i studio fyra i Expressenhuset sedan två veckor. Den studio i London som CNN använder, och som ligger nära Oxford Circus, är dock inte så stor som man kan tro när man går runt i den.

IMG_7723

I studion satt i går kväll vår korrespondent Tomas Kvarnkullen där, tack vare att vi är partnerkanal till CNN, och intervjuade CNN-profilen Becky Anderson om Brexits konsekvenser:

IMG_7760

Sky News, som också visar valresultat med Vizrt-tekniken, kör hårt på den maffiga videovägg som under parlamentsvalet senast tog emot 138 olika IP-strömmar med tv-bilder från 150 olika platser. Det sades vara världsrekord och i tv ser det ut som om den här videoväggen är placerad inne i det stora ”newsroom” som Sky News brukar sända ifrån, men den finns egentligen i ett rum intill. I verkligheten ser det här inte så imponerande ut, men i tv gnistrar det. (Om jag inte minns fel fick Sky News låna in LiveU-utrustning från bland andra Sveriges Televisions lokal-tv stationer inför parlamentsvalet?) Sky News hade nu reportrar på 50 olika platser i landet samt programledaren och tidigare politiske kommenatorn Adam Boulton i en specialbyggd studio i regeringskvarteren Westminster.

IMG_7839

BBC jobbar också med grafik i alla dess former, och där är resurserna förstås enorma. Precis som i senaste parlamentsvalet fick tittarna se programledare som gick omkring bland valkretsarna och pekade ut hur resultaten fördelade sig. Snyggt, det med, som sig bör: i New Broadcast House häpnar man över studior och antal medarbetare – det finns till och med en kartor för att markera var alla redaktioner sitter på centralredaktionens öppna yta. David Dimbleby, 77 år, ledde valvakan precis som han lett alla valvakor i BBC sedan 1979…

IMG_7707

Sverige, då? Omfattande bevakning i alla medier, naturligtvis, och de senaste dagarna har Dagens industri (Di) gjort det bäst. Flera Di-tidningar har varit mycket ambitiösa, och i går och i natt gjorde Dagens industri dessutom live-tv i samarbete med Expressen TV.

IMG_7625

Redan på torsdagsmorgonen satt EU-minister Ann Linde i studion, och hela dagen var det sedan senaste nytt och intervjuer i London, Bryssel och Stockholm. Det var en sorts special-”Börsmorgon” och ett bra samarbete mellan Di och Expressen TV, där båda redaktionerna bidrog.

IMG_7718

Di gör de mest kreativa förstasidorna i svensk press, men de engelska tidningarnas ettor går inte av för hackor heller:

FullSizeRender-4     FullSizeRender-6

Nu: åter till Brexit-rysaren på tv.