Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Jag fick blicka ut över tv-branschen från en scen i Bergen

Vizrt,3

”Story-centric production”, var mina ledord när jag i går höll keynote-anförande på Vizrt Days i Bergen, Norge, om tv-utveckling. Vizrt är sprunget ur norska TV2, men ägs idag av svenska Nordic Capital. Det är teknikbolaget vars system för 3D-grafik används av tv-jättar som BBC, Sky News, Al-Jazeera och många fler.

Vizrt,1

Det första stora uppdraget för Vizrt var CNN, som exempelvis använder Vizrt i sin bevakning av USA-valet nu. Dessa dagar kan ni också se Vizrt-grafiken ibland annat TV4:s, C Mores och Expressen TV:s sändningar från fotbolls-EM i Frankrike.

Det handlar om ganska avancerad teknik, alltså, och eftersom Expressen TV hade använt nya studio fyra i Expressehuset i exakt sex dagar när jag klev upp scenen, direkt efter norska public service-bolaget NRK:s fantastiska dragning om ”Virtual Reality: From documentary to porn”, så var det ju inte direkt om mjukvara som jag kunde tillföra något.

Vizrt,2

Med BBC, Discovery, ESPN och en radda andra tunga tv-aktörer i publiken fokuserade jag istället på det som väl egentligen är vad ambitionen om ”framtidens nyhets-tv” handlar om: nämligen att berätta historier. Passande då, kanske, att samtidigt som vi diskuterade tv i Bergen så var det full fart hemma med EM-sändningar från studio fyra och Tolouse, från Iron Maidens ankomst till Göteborg och uppskattade klipp på Facebook. Högt och lågt bland de hela 74 videoinslag som publicerades i går, och så ska det ju vara. Det var oerhört inspirerande att träffa kollegor på Vizrt Days, från Thailands största dagstidning Thai Rat som startat en egen nyhetskanal till mannen som ska bygga upp Mail TV, alltså tv-erbjudandet från Storbritanniens största nyhessajt Mail Online som Daily Mail gör.

Det återstår naturligtvis enorma utmaningar för alla. Att framtidens nyhets-tv inte kommer att handla om tablåer eller kanske ens dyra rättigheter verkar branscehn rätt överens om. Kanske handlar det inte heller om tung teknik. Istället blir det andra faktorer som avgör också för gamla tv-kanaler och nya spelare, som exempelvis dagstidningarna. Vi konkurrerar ju inte riktigt med varandra heller, trots allt, så därför är det bra att träffas så här.