Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Riktiga och viktiga saker – från Nemo Hedén och Ola Lindholm till Expressen och CNN

CNN,LisahSilfver,ensam

Den här veckan har det verkligen handlat om riktiga och viktiga saker. I natt blev till och med Eurovision till storpolitik – och Expressen TV rapporterade direkt i CNN.

CNN,LisahSilfver,JonathanMann

Det har varit otroligt nyhetsintensiva dagar. Miljöpartiets extrakongress med Isabella Lövin som nytt språkrör, Erik Hamréns sista landslagstrupp och Stefan Löfven i Vita huset. Men den här veckan handlade också om egen agendasättande journalistik:

## Reportageserien om dem som fått narkolepsi efter svininfluensavaccinationen, som reportern Karin Sörbring och fotografen Martin von Krogh gjorde och som vi publicerade i veckan, är ett exempel på samhällsviktig journalistik.

Tilliten till samhällsorgan, som Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten, är avgörande vid exempelvis epidemier. Men medborgarna måste också ha förtroende för att staten tillstår eventuella problem och ersätter skador.

## Reportern Federico Moreno och fotografen Meli Petersson Ellafis angelägna reportage från Seved i Malmö, ”Vi hatar svennar”, blev lördagens mest delade i sociala medier. Man kan väl också konstatera att texten delade delar av läsekretsen.

Engagemanget var stort och det här var andra delen, efter ”Almgården – Rosengårds bortglömda granne”, i en serie om utanförskap.

## I dag rapporterar vårt Paris-baserade team, reportern Magnus Falkehed och fotografen Kristoffer Sandberg från flyktinglägret Grande-Synthe.

Det handlar om maffiorna som tjänar stora pengar på människosmuggling, om snabba bilar som kör ifrån polisen och om de som dör när de flyr.

## Jag tycker att allt det här är exempel på god journalistik, ”berättande som berör”, och sådan lär nog behövas. Min gissning är nämligen att den omställning från print och broadcast till digitala plattformar, som mediebranschen är mitt i, lär gå snabbare än vad många förutser.

När jag nyligen blev intervjuad av Nemo Hedén i podcasten ”Nemo möter en vän” gjorde jag den slitna jämförelsen mellan den klassiska kvällstidningens innehållsmix och en tv-tablå, den om om att SVT minsann sänder både ”Uppdrag: granskning” och ”Melodifestivalen” och att TV4 ju rymmer både ”Kalla fakta” och ”Idol” i sin kanal.

Jag har gjort liknelsen förr, med Ola Lindholm på en teaterscen, men det där stämmer ju så väl än.

EXP,TV,Eurovision,Sthlm,1 EXP,TV,Eurovision,Sthlm,2 EXP,TV,Eurovision,Sthlm,3

När jag skriver de här raderna på lördagskvällen sänder Expressen TV direkt från studio tre i Expressen-huset, från Globen där finalen pågår och dessutom från Tele 2 Arena där det är en stor Eurovision-fest. Just nu är det en viss Carola som snackar om den pågående finalen.

EXP,TV,brand,Sodermalm,1 EXP,TV,brand,Sodermalm,2 EXP,TV,brand,Sodermalm,3

Tidigare på lördagen handlade det istället om live-tv från Södermalm i Stockholm, om den hemska bostadshusbranden, den där Fredrik Sjöshult var först på plats, och det är ju så nyhetsförmedling ska fungera. Oavsett ämne ska ett modernt mediehus vara på plats och redovisa vad som sker.

CNN,JonathanMann

EXP,TV,LisahSilfver,split

Som i natt: när det stod klart att Ukraina och Ryssland, som ju är i krigstillstånd, gjorde upp om Eurovision Song Contest och det som avgjorde var en sång som hette ”1944” och som handlade om Sovjets övergrepp på den ukrainska sångerskans gammelfarmor, då var det Expressen TV:s Lisah Silfwer som direkt i CNN berättade om dramatiken för den internationella nyhetskanalens stjärnankare Jonathan Mann, Ni vet han som i egenreklamen för CNN kallas för ”Political Mann”.

## Men lägg till detta: egna nyheter.

Granskningen av Mona Sahlin har fortsatt även den här veckan, och lär väl också göra det så länge som den förra nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism vägrar att svara på frågor – trots alla nya avslöjanden.

Det är förstås som PR-experten Paul Ronge konstaterat: det bästa vore om Sahlin satte sig ner med Christian Holmén och Michael Syrén i Expressens särskilda grupp för undersökande journalistik, reportrarna som först berättade om de falska löneintygen för Sahlins tidigare livvakt.

Det pågår en brottsutredning, men inget hindrar Sahlin från att själv kommentera den blottläggning som Expressen gjort dag efter dag.

## Här har vi kanske en annan slutsats att dra. Det är bra att journalistiken ger offer för sjukdomar möjlighet att komma till tals, att vi talar med de som bor i problemområden, att vi möter flyktingar i nöd.

Men. Makthavare bör också stå till svars, genom att göra sig tillgängliga för frågor från just journalister.