Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Charlotte Bonnier har gått bort

 Charlotte Bonnier ringde ibland till Expressen för att tipsa om vad vi borde skriva om.

Nu har hon gått bort, bara 18 dagar efter sin syster Jeanette Bonnier.

 Jeanatte,Charlotte,Bonnier

I dag samlas släkten Bonnier, chefer och medarbetare inom koncernen samt tunga namn i medie- och kultur-Sverige för att i Oscarskyrkan i Stockholm ta farväl av Jeanette Bonnier, som förra månaden somnade in vid 82 års ålder.

Men det blir dubbel sorg: i onsdagskväll avled nämligen också Charlotte Bonnier, 83 år gammal.

Hon var – som sin lillasyster – huvudägare i familjeföretaget som i sjunde generationen äger bland annat Expressen, Dagens Nyheter, Dagens industri, TV4, C More, Svensk Filmindustri (SF) och Bonnierförlagen.

## Tillsammans kontrollerade de hela 20 procent av Nordens största mediegrupp.

Charlotte var dotter till Abbe Bonnier Jr och Birgit Flodquist, och det hände att hon hörde av sig med reportageuppslag till kvällstidningen som pappa hade startat 1944.

I går kväll talade jag med en tidigare redaktionschef som berättade att Charlotte också engagerat återkom till henne när något tips minsann inte hade resulterat i någon artikel.

Men det var inte i bolagen eller styrelserna som Charlotte Bonnier verkade, utan istället med tillställningar som exempelvis släktens midsommarfest.

Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande i Bonnier AB, minns Charlotte Bonnier:

” ‘Lotta’ var sin far, Albert Bonnier Jr:s dotter. Hon såg inte hinder, utan hade en obändig tilltro och entusiasm för allt hon företog sig, inte minst för vår familj.”

”Hon hade en utpräglad familjekänsla och var för oss en verklig traditionsbärare. Jag vågar påstå att vi inte skulle ha varit samma familj utan ‘Lotta’, och i förlängningen har hon därmed också varit viktig för de verksamheter vi äger.”

## På mycket kort tid har nu Bonnierkoncernen berövats sina två största ägare. Vad det betyder för familjeföretagets framtid, och den viktiga roll som Bonnier har för publicistisk verksamhet i Sverige, återstår att se.

Charlotte Bonnier bodde länge i Dalsland och hade egen cateringrörelse i New York. På Smådalarö i Dalarö i Haninge kommun, nära sin sommarbostad, drev hon Näsuddens trädgårdar.

Charlotte Bonnier var gift med Christer Westerberg och senare med Göran Forsell, och sörjs närmast av sina tre barn – Christel, Marcus, Jenny – och deras familjer.