Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rätt av TV4 att visa dokumentären som Turkiet ville stoppa

Turkiets ambassad försökte få TV4 att inte på söndagskvällen sända dokumentären ”Seyfo 1915 – Det Assyriska folkmordet” i kanalen TV4 Fakta.

Det avslöjade programdirektören Viveka Hansson i en bloggpost i går, och sedan följde en radda förväntade fördömanden. Bland annat krävde Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt och Liberalernas förre EU-minister Birgitta Ohlsson att Turkiets ambassadör minsann borde kallas till UD för att få sig en lektion i svensk tryck- och yttrandefrihet. Jag kan bara hålla med.

Det var naturligtvis rätt av TV4 att offentliggöra det brev som Arif Gülen, pressansvarig på turkiska ambassaden, skrev till Fyran. Och lika självklart att nonchalera det och sända programmet i både TV4 Fakta och TV4 Play. Nu tycker jag att dokumentären bör visas också i ”storfyran”, alltså huvudkanalen TV4, och gärna inramad med en diskussion om pressfrihet.

Turkiet rankas bara som nummer 151 i organisationen Reportrar utan gränsers internationella pressfrihetsindex, Sverige är på åttonde plats – ner fyra placeringar på grund av att journalister hotas här, och kritiken mot president Erdogans hårdförhet mot turkisk media är hård. Redaktörer kastas i fängelse, reportrar anklagas för spioneri, tidningar tas över. Det är en skam för Europa, precis som när regimerna i Polen och Ungern ger sig på oberoende medier där, och det var därför bra att TV4 så tydligt markerade att journalistiken här inte låter sig styras.

Minst pressfrihet i världen? I Eritrea, förstås. För åttonde året i följd anses Eritrea vara sämst, det är till och med mer pressfrihet i Nordkorea än i Eritrea, enligt Reportrar utan gränser. Det ger lite perspektiv på vad den i Eritrea fängslade journalisten och poeten Dawit Isaak tvingas utstå.