Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

I dag samlas vi på Expressen för att minnas reportern Arne Lemberg som sköts till döds 1979

I dag kommer vi här på Expressen att hedra kollegan Arne Lemberg, reportern som bara 38 år gammal sköts till döds under ett reportageuppdrag i Uganda. Det blir en minnesstund på redaktionen, och i dagens tidning berättar vi om historien.

Lemberg

Det var i april 1979 som Arne Lemberg i en hyrd båt korsade Victoriasjön tillsammans med Karl Bergman från Svenska Dagbladet samt Hans Bollinger och Wolfgang Stiens från tyska Stern. I Uganda, dit Arne Lemberg åkte för att försöka få en intervju med diktatorn Idi Amin, mördades journalisterna av en grupp soldater.

Jag tänker på det här ibland, och inte bara för att jag arbetat med sonen Jonas Lemberg som ju är en prisbelönt fotograf som bland annat tagit ”Årets nyhetsbild” på uppdrag av Expressen. Nej, som chefredaktör och inte bara ansvarig utgivare utan också ansvarig för alla ambitiösa journalister som idag rapporterar ifrån krigens Ukraina och Syrien, för att bara nämna några farliga platser, finns det alltid en oro för våra utsända.

Bara i fjol dog 71 journalister i tjänsten. Hittills i år har åtta dödats: Majid Dirani i Syrien, Ahmed al-Shaibani  i Jemen, El-Hadj Mohamed Diallo i Guinea, Hashim al-Hamran i Jemen, Marcos Hernández Bautista i Mexiko, Almigdad Mojalli i Jemen, Hassan al-Anbaki i Irak och Saif Talal i Irak. Tyvärr kommer den här listan att bli än längre, och lägg också till alla som skadats. Eller som fängslats. I Eritrea siter sedan 2001 den svensk-etritreanske journalisten och poeten Dawit Isaak fången.

Vi tänker på alla dessa kollegor i dag, när vi ska minnas Arne Lemberg.