Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vi behöver mer utrikesjournalistik – inte mindre

Supertisdag,SVT Supertisdag,TV4

Vi behöver mer utrikesjournalistik, inte mindre. Det är min enkla uppfattning nu när de svenska mediernas bevakning av valrörelsen i USA ifrågasätts.

I natt röstade demokrater och republikaner i ytterligare fem delstater i USA om vem som ska bli deras presidentvalskandidat. Kampen om Vita huset fortsätter och de svenska medierna rapporterar intensivt.

Expressen TV sände live från klockan 22.30 i går, med Cecilia Anderberg som programledare i studio ett i Expressenhuset i Stockholm och New York-korrespondenten Anne-Sofie Näslund på plats i New Orleans och utrikeskommentatorn Mats Larsson i Dallas, och det tycker jag var en rätt självklar nyhetsvärdering.

För vem ska bli världens mäktigaste man? Eller kvinna? Hillary Clinton mot Donald Trump? För så blir det väl ändå – till slut?

Jag vet inte. Men mediekritiken om att tidningar, radio och tv här hemma ger valrörelsen för stort utrymme har jag lite svårt att ta till mig.

Aldrig har ju så många röstat i primärvalen. Aldrig har USA varit så nära att välja en kvinnlig president. Aldrig har väl heller en så kontroversiell – kvinnofientlig, främlingsfientlig? – kandidat som nu varit så nära att bli ”the leader of the free world”?

Så. Nog är det här en historia att berätta?

Intressent är ju också rekordstort, tror jag att man kan konstatera, och i går rapporterade Sveriges Radio:

Enligt statistik vi på Medierna fått har bevakningen av årets amerikanska primärval varit mer omfattande än både under 2008 och 2012. Det har skrivit 173 procent fler artiklar om Donald Trump än om Mitt Romney 2012. Och då ska vi minnas att det redan 2012 skrevs 88 procent fler artiklar om Mitt Romney än om 2008 års republikanska huvudkandidat John McCain.”

Radioinslaget innehåll några missförstånd om kvällstidningarnas bevakning, som korrigerats på Sveriges Radios sajt och till reprisen i P1-kanalen klockan 18 i kväll, men grundfrågorna är ju ändå gällande.

## Kan det bli för mycket utrikesjournalistik? Omvärldsbevakning? Kunskap om människor och förhållanden i andra länder?

Sveriges Television och TV4 sänder program som ”Korrespondenterna” och ”Korrarna”, Sveriges Radio utökar det som redan är Nordens största korrespondentnät och initiativ som Blank Spot Project ger nya perspektiv till de etablerade mediernas ökade fokus på utlandet.

Det är ju, faktiskt, en myt att de stora medierna monterat ner utrikesjournalistiken. I själva verket är det tvärtom, den ges större resurser och mer utrymme, och Expressen är bara ett exempel på detta.

När vi, som enda svenska redaktion, hade Terese Cristiansson boendes i Afghanistan under den svenska insatsen i Mazar-i-Sharif och när vi skickade Magda Gad och flera andra till Rumänien för att under lång tid skildra tiggarproblematiken med live-tv, wallraffjournalistik, en särskild Expressen-utgåva på rumänska och så vidare, då hördes också röster som ifrågasatte om publiken verkligen ville veta så mycket?

Jag vill nog ändå tro det. Jag tycker till och med att det är journalistikens själva uppdrag att fördjupa sig så.

Supertisdag,SR

## Den som lyssnar på ”P1 Morgon”, ”Ekot”, ”Studio ett” eller något annat kvalitetsprogram i SR kan väl knappast klaga på att den får veta mer? Den som ser ”Agenda” i SVT eller följer Samir Abu Eids reportage i TV4 måste väl ändå bli berikad?

Under Supertisdagen, alltså veckans stora mediehändelse som blivit så omdiskuterad, var de stora redaktionerna förstås igång ordentligt.

Sveriges Radios korrespondenter Inger Arenander och Agneta Furvik var i USA och ”Studio ett” sände extra på kvällen och på natten gav Ekot uppdateringar i P3 och P4.

Sveriges Televisions reportrar Anders Naeselius och Erika Bjerström var på plats och SVT sände live mellan kl 05-09 på onsdagsmorgonen.

TV4 hade reportrarna Rolf Porseryd och Victoria Greve i USA, och började sända redan kl 18.30 på tisdagen.

Expressen TV? Programledaren Anna Herdenstam och Matilda Nyberg sände direkt inifrån från CNN:s högkvarter i Atlanta, Henrik Ek var på Hillary Clintons valvaka i Miami, Anne-Sofie Näslund och fotografen Axel Öberg var på Donald Trumps valvaka i Palm Beach, Anders Sandqvist var i delstaten Minnesota där det kunde bli överraskningar och Mats Larsson var i Texas, där det fanns flest delegater att vinna för presidentvalskandidaterna.

Expressen TV sände, med hjälp av partnerkanalen CNN, från klockan 20 på tisdagen till kl 10 på onsdagsmorgonen.

Jag försökte följa bevakningen i flera medier, vilket inte var alldeles enkelt, men min uppfattning är att svenska radiolyssnare, tv-tittare, sajtbesökare och tidningsläsare fick en bra bild av vad som skedde i USA och varför det var viktigt.

USA? Bara USA?

I dag har vi förresten ett reportage från Indien om kvinnor som utsätts för syraattacker, reportern Ivar Andersen och fotografen Christoffer Hjalmarsson berättar över fem sidor i tidningen om kvinnor som bara hävdat sin rätt.