Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemska nyheter och pågående rapportering – svåra övervägningar att göra

Ännu en gång tvingas medierna rapportera om ett fegt terrordåd riktat mot oskyldiga civila i Europas hjärta. Det är ett attentat mot själva förutsättningen för öppna samhällen där människor möts: nämligen kommunikationssystemen. Hur många som drabbats vet vi ännu inte, men alla redaktioner arbetar nu med att förmedla uppgifter, vittnesmål, analyser och dessutom dokumentära nyhetsbilder från de hemska händelserna.

Bryssel,2

Expressen.se uppdaterar vi förstås hela tiden och Expressen TV sänder direkt från Bryssel. Samarbetet med nyhetskanalen CNN och bildflöden från nyhetsbyråer som Reuters och AP ger, tillsammans med andra leverantörer och läsarbilder, oss möjlighet att fortlöpande ge information. Men, och det vill jag gärna framhålla, det är mycket som är oklart och vi försöker därför vara försiktiga med tvärsäkra påståenden om vad som skett och vem som gjort det. Terrorgruppen IS uppges ha tagit på sig dådet, och det kan naturligtvis inte uteslutas bli fler attacker.

Vid sådana här tillfällen är de etablerade mediernas rapportering mycket viktig, när IS och andra terrorgrupper sprider sin propaganda till mottagare över hela världen. Kvalitetsjournalistiken skiljer sig också från hatsajternas politiska – främlingsfientliga – retorik och på redaktionerna på tv-stationerna, radiokanalerna och tidningarna finns journalister som nyhetsvärderar och försöker balansera det självklara allmänintresset gentemot de bilder på offer som kan upplevas som integritetskänsliga för dem som förekommer på dessa eller deras anhöriga. Vi, och andra seriösa medier, är medvetna om denna motsättning men också om att det ibland inte finns något riktigt rätt eller fel. Det kommer säkert också denna gång att bli en diskussion om nyhetsförmedlingen i svenska och utländska medier, men min erfarenhet är det är klokt om sådana debatter inte förs under den pågående rapporteringen. Det finns ibland en tendens till att vilja föras sådana metadiskussioner redan under pågående förlopp, och det är faktiskt för tidigt. Nu måste fokus vara på att, så långt som det är möjligt, bringa klarhet i vad som skett.