Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Sexterrorn mot kvinnor och myten om en konspiration i media

 Finland, Sverige, Schweiz, Österrike

SEX-MOBBAR I HELA EUROPA!”

Så stod det i natt på förstasidan på Tysklands största dagstidning, Bild, och det samtidigt som medierna anklagas för att inte skriva om problemet.

Köln, Hamburg, Düsseldorf, Frankfurt, Stuttgart och Bielefeld. Men också Helsingfors, Kalmar, Zürich och Salzburg.

I stad efter stad har de senaste dagarna polisanmälts mängder av brott riktade mot lokala kvinnor, brott som på nyårsaftonen misstänkts ha utförts av utländska män och bland dem asylsökande.

Tyska tv-kanalen ZDF bad i veckan sina tittare om ursäkt för att nyhetsprogrammet ”Heute” på nyårsdagen inte med ett ord nämnde skandalscenerna utanför Kölnerdomen, där så många som kanske tusen invandrare eller flyktingar på nyårsaftonen utsatte minst 90 kvinnor för olika sexövergrepp som liknade det som samtidigt drabbade kvinnor också på, av alla ställen, Larmtorget i Kalmar.

Barometern, Smålands största lokaltidning, berättade förvisso om det som skedde här i Sverige, men i Tyskland diskuteras det nu hur medierna egentligen gjorde sin nyhetsvärdering de första dygnen efter alla de brott – rån, misshandel, våldtäkt, sexuellt ofredande – som så många tyskor blev offer för när gäng med män som beskrevs som araber eller nordafrikaner omringade dem.

Just de här omständigheterna, att det handlade om lokala kvinnor och gärningsmän som inte talade tyska, ger förstås en extra dimension åt händelser som är avskyvärda alldeles oavsett vilka som drabbas eller är skyldiga.

CNN citerade en arrogant misstänkt i Köln som ska ha sagt till en stackars kvinna att hon minsann skulle vara snäll mot honom, eftersom han ju var från Syrien och att Angela Merkel bjudit in honom – sexförbrytaren – till Tyskland.

Sådana uppgifter orsakar naturligtvis ett fullt rimligt raseri mot männen som utförde vidrigheterna, och den tyska förbundskanslern och alla andra opinionsbildare – politiker, imamer, alla! – har fördömt det som skedde.

## Händelserna utnyttjas förstås av rasister, där som här, och de främlingsfientliga hatsajterna fylls av så kallade ”artiklar” och läsarkommentarer där det slås fast en massa saker som ingen ännu vet.

Men det vi vet är illa nog. För SVT Småland konstaterar Johan Bruun, presstalesman på polisen i Kalmar, vad som skedde under nyårsfirandet:

– Det är ett gäng killar som omringar en tjej. De ställer sig runt, så är det några som går på och antastar, vidrör bröst, könsorgan och försöker kyssa dem. Trots att tjejerna säger nej, vädjar och börjar gråta. Tjejerna har inga fysiska skador, men psykiskt har det tagit hårt, berättar Johan Bruun.

Hittills handlar det om kanske så många som 20 drabbade kvinnor i Kalmar, men det kan bli fler anmälningar – och då fanns det ändå dem som stoppade antastanden. Som Azamjon Shokirov, som lyckades rädda en ung kvinna undan förgriparna.

– Hon var helt ensam och hade ingen chans mot killarna. Då bestämde jag mig för att stiga ur bilen och gick fram mot tjejen och frågade om hon kände killarna, sa han till Expressen.

– Jag var beredd att börja slåss, jag blev arg. Man tafsar inte på tjejer som inte vill det, det är inte att visa respekt, berättade den 23-årige bilmekanikern för Barometern.

Offret som han räddade, som vill kalla sig för ”Wilma”, har berättat för Barometern:

– De var framfusiga, tafsade på mig, ville kyssa mig. Jag stötte bort dem, men de gav sig inte. De pekade på en bil och försökte dra mig dit. Det var så genomplanerat, tre tafsade på mig och två höll vakt, säger hon.

Att det här ska rapporteras är ju självklart, men ändå finns det mörkerröster som påstår att nyhetsmedier medvetet försökt ”tysta ner” händelserna. Det tror jag inte alls på.

Sveriges Television har kritiserats för rubriken ”Stökigt i Köln”, men en sådan formulering bevisar ju inte någon mediekonspiration. Expressen, exempelvis, skickade Europakorrespondenten Mats Larsson till Köln och alla andra stora redaktioner har också rapporterat dag efter dag.

## ”Etiska regler för press, radio och tv” manar till försiktighet i nyhetsförmedlingen och § 10 slår fast: ”Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.”

Men i de här fallen var det relevant att redovisa exempelvis signalement eller de misstänktas bakgrund. Och så snart som svenska medier läste lokala medier som Kölner Stadt-Unzeiger eller Express, så skrev vi också. Varför skulle vi inte det?

I går skrev Dagens Nyheter om ungdomsfestivalen ”We are Sthlm” i fjol, och att polis och ordningsvakter då avvisade ett 90-tal unga män från Kungsträdgården i Stockholm efter att unga kvinnor utsatts av killgäng. Enligt DN var de flesta männen som avvisades ”ensamkommande nyanlända”, men om detta framkom intet i tidningar, radio och tv.

Varför kan man fråga sig? Men det svaret är ju rätt enkelt: de rättsvårdande myndigheterna gjorde inget, och då fanns det inte så många utredningar, åtal och domar att återge.

Det handlar mycket om attityder, om respekt och om att samhället gör tydligt för alla vad som gäller.

Men faktiskt också om att brott verkligen lagförs och att straffen uppfattas som rimliga.

Medias uppdrag? Att klargöra fakta. New York Times skriver att tysk polis identifierat 31 misstänkta i Köln och att 18 av dem är asylsökande från Mellanöstern och Nordafrika.

Men några av männen visar sig också komma ifrån exempelvis Tyskland, Serbien och USA.