Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Sverige slets sönder 2015 – Gott Nytt År 2016

Det var årets svåraste publiceringsbeslut.
Det framstår förstås som självklart nu, fyra månader senare, när Expressens förstasida hyllas i tidningen Journalistens årskrönika och när det här fotografiet påstås ha förändrat svenskarnas syn på flyktingkrisen.

Men då. Att välja att visa den döde Aylan, 3, inför flera miljoner människor var inte enkelt.

Det var ju så lite vi visste. Och det visade sig senare, när världspressen gjort b i l d e n till ikonisk, till snarast en symbol över Europas svek, att Aylan egentligen hette Alan och att han inte var tre år utan två.

Det är fortfarande mycket vi inte vet. Expressen var ju ett av de första medierna som redovisade uppgifterna om att Alans pappa i själva verket var en av flyktingsmugglarna på havet som tog pojkens liv. Men häromdagen porträtterade New York Times familjen Kurdi och slog fast att så var det kanske ändå inte. Men helt säkert är inget.

Och vad vet vi?

2015 var det som om Sverige slets isär.

Många människor gick man ur huse för att hjälpa Röda korset, Svenska kyrkan och andra organisationer att hjälpa de som flytt krig och fattigdom för att nå hit.

Andra svarade ”Sverigedemokraterna” när opinionsinstituten frågade om vad de skulle rösta på om det skulle vara val? Ett parti bildat av SS-soldater, sprunget ur nynazism och Bevara Sverige Svenskt-rörelsen, skinnskallar och stöveltrampare som bar naziunformer när Jimmie Åkesson blev medlem och en sammanslutning där ordföranden kan sitta på en Finlandsbåt och sjunga nidvisor om att Olof Palme blev mördad på bio och där ledande politiker skriker ”hora” och ”babbe” åt vanligt folk på stan och där politikerna på hatsajter önskar att svarta barn ska dö och försvarar Adolf Hitler.

## 2015 såg vi två olika Sverige: humanism och hat.

Det är svårt att förena bilderna av fakta och främlingsskap.

Det är så många som inte vill ta till sig. Som ändå ser det sämsta i allt.

Sällan var det väl tydligare än i går.

Först hörde vi i Dagens eko framtidsforskaren Anders Ekholm slå fast:

– Det finns inget folk i någon tid i någon del på jorden som har haft det bättre än vad vi har det just nu. Vi är rikare, friskare, fan – vi har det riktigt, riktigt bra.

Sveriges Radio konstaterade vidare:

– Svenskarna har det bättre än någonsin. Våld och mord har minskat, trafiken har blivit så säker att fler dör när de halkar på badrumsmattan. Barnfetman har planat ut, depressionerna ökar inte längre, till och med skilsmässorna har slutat att öka. Och framförallt blir vi friskare högre upp i åldrarna.

Radioreportern igen:

– Livslängden ökar, liksom antalet friska år. Det mesta pekar också emot att ekonomin blir starkare.

Så långt siffrorna.

Men sedan, i Rapport, kunde vi se resultatet av en Sifo-undersökning om 2016:

•• 47 procent av väljarna tror att Sverige är ”på fel väg”.

•• 53 procent tror att ekonomin blir sämre.

•• 54 procent tror att integrationen blir sämre.

•• 51 procent tror att sjukvården blir sämre.

Det som Sveriges Television redovisade om vad vi tror om nästa år får väl sägas vara typiskt.

Vi vill vara realister, men blir lätt pessimister – trots att vi snarast borde vara stolta. Det går ju bevisligen bättre och bättre.

## Men gör då den här diskrepensen något? Ja, idag finns det främlingsfientliga krafter som utnyttjar okunnighet och oro för att sprida rasism förklädd till omsorg om trygghet och välfärd.

Det här är en farlig utveckling. ”Sverigevänner” som lagstiftare i riksdagen samtidigt som det runt om i landet brinner asylboenden. När vi har det bättre än någonsin?

Media har ett stort ansvar.

Vi på Expressen genomförde under hösten tidningens sannolikt största enskilda innehållssatsning någonsin med reportageserien ”Därför kommer tiggarna hit”. I flera veckor publicerade vi granskningar på svenska, engelska och rumänska. Vi gjorde live-tv varje dag med studior från Stockholm och Bukarest. Vi gav ut en specialedition av Expressen på rumänska och spred den på flera orter i landet. Läsningen på Expressen.se var snarast sensationellt hög.

Vi kommer att fortsätta. Utlandsbevakning och samhällsjournalistik här hemma förklarar vad som sker och skingrar myter. 2016 firar den svenska Tryckfrihetsförordningen, en av våra grundlagar, 250 år och publicistiken måste svara upp mot de utmaningar som Sverige nu står inför.

## Expresssens publik ökar med 14 procent jämfört med för ett år sedan, och nu har vi igenomsnitt 2,4 miljoner läsare och tittare per dag. Det förpliktigar. Allt fler vill ändå veta, och där har ni vårt uppdrag för 2016.

Tyvärr kommer vi i de etablerade medierna att tvingas publicera fler bilder på fler döda barn, tyvärr kommer det ändå att finnas de som söker sig till hatsajter för att övertyga sig om främlingsfientlighetens förträfflighet.

Gott Nytt År!