Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Rumänien, tiggarna och varför vi komplicerar

Och så säger de att journalistiken idag bara handlar om klickjakt. Snuttifiering. Förenkling.

Om namn och bild-publiceringar i en åsiktskorridor så smal att blott hatsajterna är att jämföra med den så kallade mediekritik vi tvingas ta del av i sociala medier.

Jag håller inte med.

Reportageserien om Rumänien och utanförskapet här hemma, ”Därför kommer tiggarna”, är sannolikt den största särskilda innehållssatsning som Expressen har gjort.

I två veckors tid ­– varje dag! – har vi publicerat texter, bilder, grafik, tv-inslag och tv-program om en så samhällsviktig fråga att väl aldrig så mycket publicistik kan vara nog.

Tv-studior i Stockholm och Bukarest. Direktsändningar varje morgon. En specialedition av tidningen på rumänska distribuerad med lokal morgonpress och utdelad på gatorna i Bukarest och Cluj.

Men: räcker det?

Svar: Nej.

## Jag vill gärna tro på journalistiken, på kraften i det vi berättar inför 2,3 miljoner läsare och tittare.

Det är ju en vacker tanke. Det här inte platsen för att räkna upp alla som gjorde ”Därför kommer tiggarna”-serien till något som säkert kommer att prisbelönas både i Sverige och utomlands, men låt mig ändå nämna två kollegor:

Magda Gad, förstås – nyligen utsedd till ”Årets journalist”, levde i Europas värsta getto och har skrivit flera av de mest uppmärksammade texterna.

Christofer Brask, reportagechefen som planerar och samordnar allt från rumänska tryckfrihetsjurister till tidningens egna granskningar.

Dock. Det krävs mer än proklamerande publicister om man nu har en verklig ambition om att förbättra levnadsvillkoren för dem som reportageserien har handlat om, och att påtala just detta har varit vårt mål. Men vad betyder då det? Mer än vackra ord?

Expressens önskan var inte endast ännu ett vittnesmål om en i Sverige fattig EU-migrants hemmiljö i Rumänien, eller – för den delen – en förutsägbar historia om maffia och organiserat tiggeri.

Allt det stämmer, naturligtvis, och också Expressen har säkerligen berättat om alla tänkbara vinklar på historierna.

## Min önskan med ”Därför kommer tiggarna” var att komplicera historieskrivningen.

Det finns dock inga enkla sanningar, allt är unikt, men vi hörs igen.