Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Media gör polisens jobb

Det här är god journalistik: Washington Posts kartläggning visar att nästan 1 000 civila dödats av amerikansk polis under 2015. Siffrorna är ett resultat av Posts egen granskning, på grund av att många polismyndigheter inte rapporterar in sina fall till federala FBI:s centrala register. Post konstaterar:

Här kan man tala om samhällsviktig journalistik, och det trots att polisen inte alltid varit behjälplig:    Det är skrämmande siffror, men också bakgrunden till fallen upprör. Påfallande många skjuts till döds bara för att de sprungit från poliserna. Washington Post skriver att de ärenden som orsaker störst protester och oroligheter, nämligen när vita poliser skjuter obeväpnade svarta män, utgör fyra procent av dödsfallen. Den siffran är förstås oacceptabel, men givet mediebevakningen både i USA och här är det nog många som hade trott att andelen var högre. En slutsats som kan dras av den här förnämliga sammanställningen är att polisen också måste bli bättre på att hantera psykiskt sjuka.
I natt läste jag om nya dödsfall – nu i Chicago, där polisen redan kritiserats för tidigare skjutningar av svarta. När man gång på gång tar del av sådana här nyheter framstår det som än mer bisarrt att inte exempelvis FBI följt utvecklingen fortlöpande. Tur att det finns tidningar.