Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jan Helin, Hanna Stjärne och en ny tv-värld

Aftonbladets chefredaktör och vd som programdirektör på Sveriges Television. Veckans medienyhet slog ner som en bomb i branschen och Jan Helin blev både ”trending topic” på Twitter och mest sökt på svenska Google. Men egentligen var det inte så konstigt.

När Jan Helin och jag en gång spelade in vår podcast ”MattssonHelin” på Operaterassens scen på Stora journalistpriset-galan hade vi James Harding som gäst. Harding är chef för BBC News, alltså den brittiska public service-jättens hela nyhetsverksamhet, men var – händelsevis! – tidigare chefredaktör för tidningen The Times.

Vi frågade förstås om det här, då dock ovetande om att Helin senare skulle bli en av kandidaterna till vd-jobbet på Sveriges Television och från april nästa år istället programdirektör för bland annat nyheter.

Vd-jobbet gick förvisso till Hanna Stjärne, senast chefredaktör och vd för Upsala Nya Tidning, men nu får Helin ändå beställa innehållet från Anne Lagercrantz, den nya divisionschefen för nyheter och sport som anställts från EkotSveriges Radio men som faktiskt också varit reporter här på Expressen. Lagercrantz efterträdde ju Olov Carlsson, som var chefredaktör för Piteå-Tidningen när han hämtades till SVT. 

Carlsson, kan tilläggas, tillsatte ju också Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson som ansvarig utgivare för SVT:s alla riksnyheter och Per Yng, en gång från Göteborgs-Posten, som chef för SVT Sport.

## Jag tror att det här blir bra. Hanna Stjärne har i flera intervjuer sagt att Jan Helin är ”modig”, men jag tycker att också hon är modig. Stjärnes rekrytering vittnar om ett tryggt ledarskap och att en verklig vilja att förnya.

I spekulationerna om vem som nu tar över Aftonbladet, har det också hörts förvåning över att SVT väljer en tidningschef till ett stort tv-jobb. Men för den som kan sin moderna medievärld var det snarast självklart.

När TV4:s vd Casten Almqvist, som för övrigt kom till Fyran från vd-posten på affärstidningen Dagens industri, tillsatte sin programdirektör för nyheter och samhälle blev det ju Expressens redaktionschef Viveka Hansson. Kom också ihåg att Nyhetsbolaget, som gör bland annat nyhetsprogrammen i TV4, har Åsa Tillberg som vd och Anders Oxelström som chef för just ”Nyheterna” och att Tillberg var redaktionschef för Dagens Nyheter och att Oxelström hade olika chefspositioner på DN i elva år.

Nyligen utsåg också SVT:s motsvarighet i Norge, alltså NRK, en ny nyhetsdirektör: nämligen Alexandra Beverfjord, som var nyhetsredaktör på kvällstidningen Dagbladet när hon kom till NRK. Högsta chef på NRK är förresten Thor Gjermund Eriksen, förre chefredaktören för Dagbladet.

DR, som tidigare hette Danmarks Radio och är ett av två public service-bolag i Danmark, heter Jan Helins motsvarighet Ulrik Haagerup. Han har titeln nyhetsdirektör på DR, och var tidigare chefredaktör för tidningarna Jyllands-Posten och Nordjyske.

DR-chef är förvisso Maria Rørbye Rønn, en jurist som jobbat på bland annat kulturdepartementet, men som het kandidat till det jobbet pekades Lisbeth Knudsen ut, då chefredaktör för Berlingske. Och Danmarks andra publice service-bolag, TV2, leds av Merete Eldrup som var vd för tidningskoncernen JP/Politikens Hus när hon kom till TV2.

I Finland då, som ligger Jan Helin så varmt om hjärtat på grund av de åländska rötterna och att han varit chefredaktör för Ålandstidningen? (Borgerliga Ålandstidningen borde jag kanske påpeka, på grund av kritiken mot att SVT nu valt en programdirektör för socialdemokratiska Aftonbladet…)

I Finland heter public service-bolaget YLE och där är Atte Jääsykeläinen direktör för nyheter och aktualitet på finska. Jääskeläinen har en lång karriär bakom sig på den största morgontidningen Helsingin Sanomat.

Svenska YLE, alltså den del av verksamheten som görs för finlandssvenskar, har Marit af Björkesten som direktör och chefredaktör. Hon var redaktör, ledarskribent och chef för ledaravdelningen på Hufvudstadsbladet, den största tidningen på svenska i vårt östra grannland.

## Min poäng har nog gått fram: när traditionella tv-bolag söker ny kompetens för att genomgå den stora digitaliseringsomställning som tidningsbranschen varit mitt i sedan flera år, ja, då hittar man ofta sina chefer inom dagspressen. Inte alltid, men ofta.

Det är nog inte så dumt tänkt. Det saknas ju inte direkt, som Jan Helin konstaterat i veckan, tv-kompetens i SVT-husen på Gärdet i Stockholm.

Det som han ska tillföra där är nog snarast en större förståelse för hur linjära tv-kanaler kommer att påverkas av det ökande av on demand-beteendet på nätet och vikten av att en nyhetsorganisation också ser snabbhet som ett mått på kvalitet.

SVT gör ju redan fantastiskt bra tv, så det ska bli spännande att se vad Jan Helin kommer att bidra med i fajten med Fyran, vars ”Nyheterna” och ”Nyhetsmorgon” gått allt bättre en tid.

Förebilder saknas inte – minns legendariske Sigurd Glans, idag 86 år, som jobbade 39 år på Aftonbladet och sedan gjorde tv-karriär med program som ”Gomorron Sverige” och ”Folk”.

I den andra riktningen gick Gary Engman (1938-2000) som hade börjat sin journalistbana som 17-åring på Kvällsposten och blev en stor tv-profil i bland annat programmet ”Kvällsöppet”. Engman lämnade SVT för att vara chefredaktör för Aftonbladet 1981-1985, stannade tills upplagan vänt upp och gick sedan åter till tv.

## Vem tar då över Aftonbladet?

Jag vet naturligtvis inte. Men redaktionschef under Gary Engman var Thorbjörn Larsson, som senare blev chefredaktör. Larsson efterträddes av Anders Gerdin, som då var redaktionschef. Gerdin efterträddes i sin tur som chefredaktör av Jan Helin, som även han då var redaktionschef.

Och när Helin nu går vidare har Sofia Olsson Olsén utsetts till tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare, och detta från posten som – redaktionschef…

Vi får väl se. När James Harding tog över BBC News lusläste branschpressen alla ledarsidor i The Times under hans chefredaktörstid, och konstaterade att den nye BBC-bossen hade varit mycket kritisk mot just BBC.

Detsamma drabbar nu Jan Helin, som i intervju efter intervju påminns om att han exempelvis yrkat på att SVT Play borde låsa i sitt material och slagit fast att det är ”otillständigt” att public service sprider sitt innehåll på Facebook och andra utländska plattformar men inte tillgängliggör det för svenska aktörer.

Sådana sanningar kan man få orsak att ompröva på ett nytt uppdrag, men i den föränderliga medievärld som vi alla verkar är det nog klokt att vara öppen för nya insikter.

Tidningar gör tv, tv skriver texter – så vad är egentligen ”public service”? Knappast en ägandeform, rimligen heller inte ett begrepp förbehållet några bolag som råkar förvaltas av en viss stiftelse.

I den kommersiella tidningsvärlden är väl kanske New York Times det närmaste vi kommer public service? Vd där är idag Mark Thompson, som tidigare var vd för – BBC. Apropå allt.