Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

CNN och Expressen TV samarbetar om nyhets-tv

CNN,Expressen,exempel

CNN och Expressen TV inleder vid årsskiftet ett innehållsamarbete. I dag berättar vi om att det vid stora nyhetshändelser kommer att visas live-tv från CNN i Expressen TV:s sändningar, att Expressen TV får tillgång till CNN:s olika tv-inslag samt att CNN kommer att utbilda Expressen TV:s medarbetare i breaking news-rapportering

Omvänt ska den nyhets-tv som Expressen TV producerar vara tillgänglig för CNN, men det kommer väl i rimlighetens namn inte vara aktuellt lika ofta… om man säger så. Men: det här är ett samarbete helt i linje med vår strategi om att skapa ”framtidens nyhets-tv” med snabb, effektiv och lättillgängliga sändningar och inslag på digitala plattformar. Det är, tror vi, kraften i att kombinera text, bild och tv i ett stort räckviddsmedia som Expressen som är själva förutsättningen för en modern användarupplevelse. Förra veckan hade vi fler än sex miljoner visningar av live-tv, program och klipp; trots att det för ett år sedan var regeringskris – med mycket stor nyhetskonsumtion – ökade tittandet med 119 procent, jämfört med i fjol.

CNN, grundat 1980 av visionären Ted Turner, behöver ju ingen närmare förklaring. Allt som kom sedan – BBC News, N24, Euronews, Sky News, al-Jazeera, CCTV News, France 24 med flera – var egentligen plagiat. I Danmark finns ju TV2 News och i Norge är TV2 Nyhedskanalen stor, och den som tittar runt lite känner förstås igen de etablerade green som tas med direktrapportering, så kallade ”split screens” och mycket grafik i bild.

Jag tror att CNN-samarbetet kommer att göra Expressen TV bättre, men jag ska tillstå att jag hajade till lite när CNN kontaktade oss. Vi har besökt CNN i London, CNN har gästat Expressen TV i Stockholm – och den 1 januari drar vi igång. CNN:s fullskaliga kanal, med alla exklusiva program, fortsätter förstås att sända som vanligt i Sverige samtidigt som Expressen TV försöker stärka sin position med visst materal från just CNN. Allt känns mycket spännande.

CNN,Herlitz

Den här bilden tog jag förresten i Christiane Amanpours studio i London. Här står Klas Granström, redaktionschef för digitala medier, Gunilla Herlitz, vd, och Fredrik Sjöshult, projektledare för nya Expressen TV, och konstaterar bokstavligen att CNN ställt om till det nya. Trots att ”The First Lady of Global Television”, som Amanpour kallades i Newsweek, eller om det nu var Time, spelar in sin prestigeshow där var det inga överdådigheter. Tvärtom. Lågt i tak och inga slutna väggar kring studion. Det finns mycket annat att analysera, men det får vi nog aneldning att återkomma till.