Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Varför kommer tiggarna?

Varför kommer tiggarna?

I morgon inleder Expressen vår kanske största enskilda innehållssatsning hittills. ”Därför kommer tiggarna” är en granskning av de förhållanden som råder i Rumänien och Sverige, och som får så många att lämna sitt hemland för att istället sitta på gator och torg här och som sedan sover utomhus eller i kalla husvagnar.

Varför?

Handlar det om organiserad människohandel?

Eller bara om fattigdom och rasism i Rumänien?

Expressens rapportering kommer att pågå i flera veckor och ambitionen är att komplicera bilden av de så kallade EU-migranterna, att utmana förutfattade meningar och att med en omfattande undersökande journalistik försöka förklara ett samhällsproblem som vi ju möter varje gång som vi går till en affär, kiosk eller ett köpcenter.

## Det är många medier som intervjuat tiggare tidigare, som rest till deras hembyar och som på ett förtjänstfullt sätt velat humanisera dem. Det har också Expressen gjort – gång på gång. Vi har intervjuat dem i Sverige och Rumänien, dokumenterat romers utsatthet och ställt oss frågan vad lokala myndigheter och EU egentligen gör för att hjälpa till?

Nu tar vi ett större grepp.

** Varje dag publicerar vi fördjupningsjournalistik i form av stora reportage och tv-inslag. Först ut är utrikesreportern Magda Gad, som i veckan utnämndes till ”Årets journalist” av branschorganisationen Sveriges Tidskrifter för sin rapportering från ebolahärjade Liberia.

** Varje dag sänder Expressen TV också direkt från Bukarest med gäster och kommentarer. I dag är Karin Bülow Orrje på plats som programledare, från och med i morgon är det Tomas Kvarnkullen som leder programmen.

** Digitalt publiceras reportagen på en särskild långläsningsplattform, skapad av Ulrika Sturén i vårt QuickShow-team och designern Erik Anderberg.

** Reportagen publiceras på tre olika språk – rumänska, engelska och svenska – och Expressens artikelserie kommer också att spridas i rumänsk media.

Redaktör för allt det här är reportagechefen Christofer Brask, som arbetslett flera av våra största satsningar under de senaste åren.

När ni läser prisbelönt journalistik av stjärnreportrar som bland andra Istanbul-korrespondenten Terese Cristiansson, Beirut-korrespondenten Kassem Hamadé eller ger en supersatsning som ”IS-kvinnorna i fångenskap”, den som prisbelönades i internationella Lovie Awards och som Martin von Krogh tog bilderna till, ja, då är det Christofer Brask som varit med och redaktörat.

För ett mediehus som Expressen, där utrikesjournalistik är en del av tidningens DNA ända sedan den utlovades i förhandsreklamen om ”den nya kvällstidningen” i de allra första annonserna i Dagens Nyheter inför lanseringen 1944, är det här viktigt.

Sajten Geo, där vi samlar det som internt förr kallades för ”utland”, är idag en av de mest ambitiösa satsningarna på omvärldsbevakning i svensk media. Det görs faktiskt mycket bra utrikesjournalistik, kanske främst i Sveriges Radio, men också av många andra svenska redaktioner.

## Expressen har aldrig haft så många läsare och tittare som nu, och sällan har väl heller behovet av att verka i vår klassiska folkuniversitetsanda varit större.

Magda Gad är inte den enda reporter eller fotograf som kommer att försöka förklara varför tiggarna kommer.

Cecilia Anderberg, tv, Christoffer Hjalmarsson, fotograf, Gusten Holm, reporter, Lisa Mattisson, fotograf, Tomas Kvarnkullen, reporter och programledare, David Baas, reporter, Hanna Jakobsson, reporter, Sven Lindwall, fotograf, Johanna Karlsson, reporter, Lars Lindström, reporter, Alex Ljungdahl, fotograf, Meli Petersson Ellafi, fotograf, Kristoffer Sandberg, fotograf, är några till som också kommer att bidra. Johan Andersson har redigerat tidningssidorna.

Det påstås ibland att journalistiken ”snuttifieras”, att det minsann bara handlar om ”sociala medier” och ”liverapportering”. Den genren ska dock inte underskattas: sammanfattad, lättillgänglig och snabb information är många gånger relevant och bidrar till en ökad kunskap.

Men det mer långsamma berättandet, som när Magda Gad av Expressens ges möjlighet att vecka efter vecka bo i ett av Europas fattigaste områden för att där lära känna människorna, har också sitt stora värde. Det bidrar till ökad förståelse.

Ofta ligger den så kallade sanningen redan djupt rotad i våra egna föreställningar om hur det minsann är, så vi får väl se vad ni alla läser in i reportageserien ”Därför kommer tiggarna”.

Tyck gärna till med hashtaggen #därförkommertiggarna