Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvällstidningen är en kvinna och det du ser är resultatet av ett lagarbete

Här har ni några av medarbetarna som hyllades mitt på centralredaktionen när jag i går bjöd in till #expblommor för att uppmärksamma det fantastiska engagemang som finns här.

Expblommor,1

Bland annat hyllade vi gänget på Expressen TV som sänt dygnet runt om terrorattackerna och som, faktiskt, varit med om att rita om mediekartan lite. Anna Herdenstam, programledare på plats i Paris, Cecilia Anderberg, tv-reporter som ibland sitter i studion och dessutom skickade ut en intern språkguide om namnuttal på franska, samt Johanna Wikström, sändningsproducent som egentligen gör program nu men som frikopplades för nyhets-tv, fick representera alla de som skapar det som kallas för ”framtidens nyhets-tv”.

Grafikchefen Helen Rasmussen hade inte tecknat inifrån en rättegångssal på 17 år. Men under huvudförhandlingen om Lisa Holm-mordet i Skaraborgs tingsrätt var hon där och tecknade på en iPad som var uppkopplade mot live-tv.

Försäljningschefen Paul Brandenfeldt hjälpte mig när vi konstaterade att fyra säljare redan nått sina årsbudgetar: Stefan Andersson, Henrik Ehlesjö, Patrik Nilsson och Johannes Vikner. Här påpekade vi särskilt vikten av bra samarbete mellan annonsavdelning, redaktionen och våra utvecklare.

Den nya debattssajten har haft mycket hög trafik under en längre tid nu, förra veckan var det också räckvidsrekord på Facebook. Karolina Skoglund fick sina blommor, men Josefin Berglund som inte var på plats har sina väntande på bordet. Vi framhöll särskilt hur viktigt det är att enskilda avdelningar tar ansvar för att nå en högre trafik än motsvarande avdelningar på konkurrentsajter.

Vi presenterade också två nya uppmärksammanden, och det var analyschefen Andreas Quensel – tror jag! – som för några veckor sedan fick en idé: ”SEO-blomman!”. Så nu fick våra SEO-experter, Johan Enblom och Joel Linderoth, bilda enväldig jury och prisa en medarbetare för hens SEO-arbete:

”För att med stor entusiasm, lust och journalistisk finess ha insett trafikmöjligheter med sökmotorsoptimering. SEO-blomman går till en medarbetare som med hjälp av sin chef drivit på utveckling på sin redaktion och på kort tid nått resultat. SEO-blomman går till Emma Malmlöf”, sa juryn när Emma fick kliva fram.

Sociala Medier-blomman, också ny med sociala medier-cheferna Johanna Odlander och Kicki Pousette i juryn, gick till Linda-Marie Nilsson:

”För att hon verkligen förstår kraften i sociala medier. Linda-Marie fångar sina läsare där de finns, med sin Paradiseblogg, Expressens största Instagramkonto och Snapchat-kontot. Hon var dessutom först ut med Expressen på Periscope. Linda-Marie är den Expressen-medarbetare som jobbar med allra flest sociala medier-kanaler, och hon gör det på ett otroligt bra sätt. Hon har till och med ett eget fankonto på Instagram.”

Lotta Cramne, som är biträdande nyhetschef men gör så många olika saker, fick blommor bland annat för sitt arbete med pressetiken. Dessutom passade hon på att kort berätta om språkvårdardiskussionen om varför Expressen och många andra stora medier skriver ”IS”, och inte något av allt det andra som organisationen kallas.

Simon Hjälmefjord, egentligen journalist på redaktionen men också produktägare för mobila tjänster på utvecklingsavdelningen, fick sin orkidé för Expressens nya Apple TV-app som tusentals användare redan har laddat ner. Jag kan verkligen rekommendera denna app: det är otroligt enkelt att slå på exempelvis vår live-tv på sin vanliga tv och låta bevakningen rulla på i timmar.

Tillsammans med Peter Frey, IT-chefen, hyllade vi sedan teamet som jobbade med QuickShot-lösningar om Paris senast: Erik Anderberg, Ejub Bicic, Johan Bjurling, Mikael Ek, Ulrika Sturén och Carl Fridh Kleberg. Den senare, ska sägas, skrev den långa text om IS som så många talat om.

Till sist tackade vi också av några riktiga kulturbärare av Expressenandan. Telefonisten Iréne Sjöbeck gick i pension efter 32 år och IT-supportens Rolf Svedlund firades för att han slutat här efter 38 år. Jag kan inte nog upprepa hur viktiga deras arbetsinsatser varit – att göra kvällstidning är faktiskt ett lagarbete.

Jag avslutade sedan med några ord om medicinreportern Anna Bäséns samhällsviktiga granskning av hur dåligt städat Södersjukhuset i Stockholm är. Om att allt inte är direktsänd BREAKING NEWS-tv, om att det också finns ett dagligt mindre glamoröst slit. Men det var inte Anna Bäsén, som borde få Stora journalistpriset snart, som jag bad komma fram och ta emot tacksamma applåder:

Expblommor,2

Magdalini Pehlivanidis, som är Magda med sina vänner, städar hos oss i Expressenhuset i Marieberg och hon fick kanske det mest högljudda erkännandet av sina kollegor. Magda gör ett kanonjobb, som är en förutsättning för allt det annat vi gör här. Kvällstidningskulturen, den del som exemplifieras av stora bylinebilder eller påminnandet om stjärnreportrar som Terese Cristiansson eller Niklas Svensson, kan framstå som starkt individualistisk. Det är den i dessa avseenden också: legendariska namn som Pelle Wendel, Ulf Nilson och många fler hade nog inte så många ”DB” (slangord för ”dubbelbyline”, myntat av den alltför tidigt bortgångne kriminalreportern Anders Fallenius).

Men på samma sätt som kvällstidningen egentligen är en feminim varelse, en kvinna, en liknelse som jag här lånar av vår tidigare nattreporter Liza Marklund, så är kvällstidningen i alla dess skepnader också resultatet ett lagarbete. Det må vara Cecilia Hagen, Mats Olsson, Malin Roos eller Anna Dahlberg som man möter i marknadsföringen av vårt prisbelönta innehåll. Men det är så många fler som är med och gör jobbet. I dag, i lördagsmorse, åkte jag in till redaktionen för att följa arbetet med det senaste terrorlarmet från Bryssel och för att vara med i Expressen TV. Där satt nyhetscheferna Frida Sandgren och Carl Juborg vid nyhetsdesken och i kontrollrummet, för att bistå programledaren Karin Bülow Orrje, kämpade sändningsproducenten Christian Steen och liveredaktören Sophia Weston på. Det är så det är, i en 24/7-nyhetsverksamhet, och det är så det alltid har varit. Annonssäljare, IT-utvecklare, telefonister och supportpersonal är lika viktiga som våra profiler och om jag skulle sammanfatta mina Expressenminnen skulle det handla lika mycket om vaktmästeri, chaufförer och researchers som att få diskutera storys med grävchefen Christian Holmén eller tv-nyhetschefen Sofia Johansson. Jag tror, men det är förstås en gissning, att det är lagarbetet som är den egentliga kraften i en kvällstidningsorganisation och den är den jag vill framhålla med våra återkommande #expblommor möten.

Det är därför som ”Magda”, som hon vill kallas, är så viktig.

Stort tack till alla!