Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Medierna och terrorattacken

Fruktansvärda nyheter från Paris i går kväll och i natt. Vi laddade väl alla inför fotbollsfajten Sverige-Danmark, och den uppsnackssändning som skulle rulla igång klockan 10 i dag, men så kom Dagens industri med jättenyheten om att den amerikanska IT-jätten Cisco vill köpa Ericsson. Och plötsligt var Expressen TV live igen, vid 21-tiden, och vi chefer planerade snabbt för flera sidor i lördagstidningen.

  

Var är Leif Johansson? Vad säger Industrivärlden? Jämförelser med gamla storaffärer som gått i hamn eller stöpet. Hur mycket skulle Investor tjäna på en försäljning? Historien om Ivar Kreuger och Ericsson. Och så vidare. En kvällstidningsorganisation som går igång på en stor story är ett mäktigt skepp: Vem ringer analytikerna på Financial Times och Wall Street Journal? Finns det ett kvällsskift på Ericsson någonstans som vi kan intervjua när de slutar?

Det förväntade förnekandet kom förstås, här förmedlat av Cisco till tv-kanalen CNBC, men dementier hör ju uppköpsspelet till. Läckor till media, kursrusningar – allt detta blev dock ointressant när vi fick uppgifterna från Frankrike:

  

Paris,JTL,natt

Explosioner. Skottlossning. Gisslandrama. Plötsligt handlade det om Paris. Johan T Lindwall bröt upp från en privat middag i den franska huvudstaden och stod i live-tv och rapporterade. Niklas Svensson, precis hemkommen från toppmötet på Malta, åkte in och avlöste som programledare i studio ett på Expressenredaktionen. Och så vidare.

Paris,studio2,stormning

Samtidigt som Johanna Wåhlstedt gång på gång uppdaterade tittarna med nya uppgifter från det som kallas studio två, alltså kamerapositionen just vid nyhetsdesken, med nya uppgifter om döda pågick olika processer. Många fokuserade på nyhetsförmedlingen, på live-tv och på omgörningen av tidningen, och andra – som tevechefen Bella Levy, planerade för fortsättningen. Nattbemanning på Expressen TV? Vilka journalister kan ta sig till Paris så snart som möjligt? Kan Hanna Jakobsson vara programledare på morgonen? Visst talar Hanna Malmodin bra franska? Kan Cecilia Anderberg sammanfatta läget i studio två i morgon? Redaktionschefen Magnus Alselind bloggar också om nyhetsarbetet, och tillsammans med Aftonbladets chefredaktör Jan Helin spelade jag i natt in podden ”MattssonHelin” där vi försökte analysera den mest omedelbara rapporteringen?

Paris,SVT

Varför gjorde inte SVT som dansk tv och bröt för terrorattackerna? 

  

Och varför dröjde TV4 med att sända på nätet? Det finns förstås mer att diskutera, som hur det kommer sig att Svenska Dagbladets lördagstidning inte har en rad om Paris – samtidigt som Dagens Nyheter gör hela förstasidan och tre insidor?

  
Flera har berömt Sveriges Radio nu på lördagsmorgonen, men hur radion stod sig i natt vet jag inte. (UPPDATERAT: Programmet ”Medierna” har redan i dag hunnit intervjua Sveriges Radios programdirektör om varför man inte sände mer och snabbare redan i går kväll.)

Och vad blev bra och mindre bra i Aftonbladet och Expressen? De första insikterna är viktiga, men det finns ofta rimliga förklaringar. Svenskans tidiga deadline orsakas säkert av både nedbemannad nattredaktion och en tidig tryckstart. Att Expressen bara gör åtta sidor i print, jämfört med Aftonbladets elva, handlar om maxformat och annonsplaceringar. Och så vidare. Jag föreställer mig att SVT och TV4 kommer diskutera varför de dröjde så, både i broadcast och i Play-tjänsterna, även om Fyran var klart snabbare än SVT, men för personalen på Myndigheten för radio och TV (MRTV) blev detta till en alltför ovälkommen påminnelse om det jag sagt dem på fredagsmorgnen.
  
MRTV hade samlat sina medarbetare på Villa Källhagen för att diskutera framtidsfrågor, och jag inledde deras dag med att konstatera de produktutvecklade mediehusen i Sverige står sig väl i konkurrens med större utländska aktörer. Jag uppmanade alla att själva konstatera detta genom att surfa runt, nästa gång något stort sker. Det var en sägning som syftade till att beskriva en bransch, men redan samma kväll bevisades tesen på värsta tänkbara sätt. Tyvärr.