Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Polisvåld mot fotografen

UPPDATERAT. Expressens fotograf Meli Petersson Ellafi blev i går offer för polisbrutalitet – misshandel! – i Ungern. Hon slogs till marken med batong, utsattes för tårgas och fick dessutom se oskyldiga barn utsättas för samma oprovocerade våld. Det är förstås oacceptabelt, vilket jag i dag har framfört till Ungerns ambassadör Lilla Makkay. Jag berättade att jag har respekt för att Ungern måste skydda sin gräns, men att våld mot flyktingar och mediarepresentanter inte får förekomma.

Journalister som bevakar krig och katastrofer utsätts ofta för farliga situationer, men det måste ändå markeras när poliser slår en fotograf till marken. Jag är stolt över att Meli ändå fortsatte att göra sitt jobb, hon berättade för mig att hon såg poliser slå barn och att hon ville dokumentera det. 

Ambassadör Makkay – som talade god svenska och tog sig tid att diskutera med mig, tack för det – framhöll att flyktingar hade kastat sten och flaskor på polisen och påminde om Ungerns förpliktigelse att bevaka sin och EU:s gräns. Hon sa sig inte ha fått någon information från Ungern om övervåld. Jag, som ju kunde komplettera bilden av vad som hänt, försökte dock hävda att alldeles osvsett vad en grupp flyktingar gör så får det inte förekomma våld mot exempelvis barn och journalister. Man kan inte, menade jag, rättfärdiga sådant med det faktum att det förekom oroligheter vid gränsen.