Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gefle Dagblad bombhotat – därför publicerar Expressen GDs granskning av moské

Gefle Dagblad har getts ut sedan 1895 och är en liberal morgontidning fast förankrad i den svenska presstraditionen: i den MittMedia-ägda publikationen bevakas det som sker i Gävle med omnejd, och publiceringsbesluten kommenteras transparent av chefredaktör Anna Gullberg i hennes blogg eller i den podcast, GullbergNordström”, som hon varje vecka gör med konkurrenten Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström. Den här öppenheten tycker jag är välkommen, för den starka ställning som GD har medför förstås ett stort ansvar. GD ska inte bara redovisa, utan också granska. Precis som GD gör i rapporteringen om gävlemosken och imamen på orten i texten ”Abo Raad pekas ut som den militanta islamismens ledare i Sverige”, som är skriven av flera GD-reportrar och frilansjournalisten Magnus Sandelin. GD konstaterar att Abo Raad från Irak enligt en tingsrättsdom stöttat terrorgruppen IS: ”Imamen bad för dem som skulle spränga sig i luften som ett angrepp på USA:s armé. Man lade också ut en bönematta för att besökarna i moskén skulle lägga pengar på mattan vilka enligt imamen skulle gå till dem som sprängt sig i luften och till de föräldralösa barnen.”

I dag bombhotades GD. Jag tar avstånd från alla otillbörliga försök att påverka nyhetsjournalistik och opinionsbildning, och den som med hot eller hat försöker förhindra en redaktion från att fullgöra sitt uppdrag förtjänar att lagföras. Expressen står stolt upp för tryck- och yttrandefrihet, rättigheter som dock inte omfattar exempelvis rasistiska yttranden. Den som sprider främlingsfientlighet har inte, som ibland påstås i så kallad ”alternativ media” (läs: hatsajter), något anonymitetsskydd. Sådan mörkerpropaganda ska dras fram i ljuset, och medierna ska också stå upp för en demokratisk värdegrund när extremister försöker flytta fram sina positioner. Och just detta har GD gjort.

Jag har, efter godkännande av GD, beslutat att på Expressen.se sampublicera den GD-artikel som fick någon att bombhota Gävletidningen. För mig och alla mina kollegor på Expressen är det viktigt att markera för det fria ordet, precis som vi exempelvis skickade reportrar och fotografer till Linköping när morgontidningen Corren hotades för en tid sedan. Då använde vi Expressens redaktionella resurser för att försöka blottlägga dem som gett sig på journalistiken.

Det är viktigt att Gefle Dagblad nu får stöd och möjligheter att på ett tryggt sätt kunna fortsätta den viktiga granskningen. Hot som tystar mediehusen är ett allvarligt hot mot demokratin”, säger också Utgivarnas vd Per-Anders Broberg i en kommentar.

I ett öppet samhälle är det viktigt att allt och alla kan granskas – objektivt och utan förutfattade meningar. Och att även kritiska och obekväma frågor får ställas. Det är vad GD gjort – och det ska inte bemötas med hot som ytterst syftar till att skrämma till tystnad. Det är att hota såväl yttrandefriheten som demokratin”, säger Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter.

”Bombhotet mot Gefle Dagblad är ett oacceptabelt angrepp på det fria ordet och demokratin. Den som hotat tidningen kräver att en artikel avpubliceras omgående”, säger Svenska journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

GD:s granskning av moskén i Gävle är – såvitt jag kan bedöma efter att ha hört om den i Anna Gullbergs podd och efter ha läst reportage på GD.se – relevant. Därför är det också en viktig solidaritetsförklaring för pressfriheten att Expressen nu återger GD:s artikel.

IS-terroristerna är ett hot mot inte bara de stackars människor som drabbas av jihadisternas offensiv i Mellanöstern, utan också mot svenska intressen och medborgare här. Efter islamisters försök att attackera den danska morgontidningen Jyllands-Posten och attentatet mot den franska satirtidskriften Charlie Hebdo får vi inte vara naiva.