Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

En hemsk publicering – men nu vill allt fler hjälpa

I natt tvingades jag fatta ett svårt utgivarbeslut: Expressen väljer i dag att publicera den hemska bilden på lille Aylan, 3, som död spolades i land på en strand i en turistort i Turkiet och som därför blir ännu en påminnelse för oss om flyktingkatastrofens verklighet. Det är verkligen en hemsk, men nödvändig, publicering.

Expressen fortsätter också rapportera på plats. De senaste veckorna har Istanbul-korrespondenten Terese Cristiansson och fotografen Meli Petersson Ellafi skildrat kaoset på Kos, Beirut-korrespondenten Kassem Hamadé och fotografen Axel Öberg har berättat från största flyktinglandet Libanon och London-korrespondenten Tomas Kvarnkullen och Paris-fotografen Kristofer Sandberg var vid tunnlarna i Calais, där ju tusentals desperata samlats. Det har, som ni sett på Expressen.se och i tidningen, varit en omfattande bevakning av den pågående tragedin – och ändå allt för lite. För så är det ju: massdöden är trots allt vår tids mest underrapporterade story. Medierna, för att inte tala om politikerna, Tysklands förbundskansler Angela Merkel undantagen, har helt enkelt inte gjort nog för att hjälpa. Men du kan visa ditt engagemang:

FB,help

Jag vill hjälpa-sidan på Facebook är en möjlighet att visa var man står. Det är också allt fler som gör det nu, som tar egna initiativ för att samla in pengar och kläder, och Expressens ambition är att uppmärksamma det hemska som sker. Men det är mycket ovanligt att Expressen visar ett påträngande, plågsamt fotografi av ett barn som fallit offer krig eller katastrofer:

Aylan

Det finns goda skäl till att avstå ett sådant här foto. Ändå tillgängliggör vi det. Aylan och hans familj flydde kriget i Syrien för att finna skydd hos oss i det säkra EU, men bilden visar hur vi svek. Hur ännu en familj drunknade i Medelhavets vågor – samtidigt som främlingsfientligheten sprider sig i bland annat Sverige.

Den här utvecklingen är skamlig, och därför ger Expressen.se och tidningen Expressens förstasida i dag en så brutal skildring av vårt nya Europa. Jag förstår att ni vill vika undan med blicken, bläddra vidare eller scrolla ner snabbt – för att slippa se. Men gör inte det. Vi är alla skyldiga Aylan och alla andra som lider att begrunda det som nu sker.

Jag tror att den här bilden kommer att få stor betydelse för förståelsen av flyktingkatastrofen. Redan i natt började den bli till en symbol: så skilda titlar som amerikanska New York Times och engelska The Sun visade den döda Aylan, för att bara nämna några medier som kanske inte alltid gör samma nyhetsvärdering, och Aylans allt för korta liv kan nu komma att få en ovälkommen mening i debatten om hur Europa ska agera.

Det är i så fall en orättvis utveckling, Aylan var värd bättre, men det är också miljoner andra som ännu lever. Därför ska ni trots allt se bilden.