Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Därför ska debatten ske öppet

I dag fortsätter Expressen den numera ständigt pågående granskningen av näthat och främlingsfientlighet. Idag handlar det alltså om debattören bakom signaturen ”Julia Caesar”, och Expressens kulturchef Karin Olsson förklarar publiceringen här: Haten och hoten en påfrestning på den fria journalistiken”.

Gång på gång under de senaste åren har Expressen satt sökljuset på de propagandistiska opinionsbildare som gömmer sig i anonymitetens mörker, och som så ofta villfar sin publik med det felaktiga påståendet att den grundlagsskyddade yttrandefriheten ger envar rätt att utan att framträda i det öppna åsiktsprövandets avslöjande sken sprida vad som helst.

Så är det dock inte. Den som massdistribuerar artikelkommentarer som hetsar mot flyktingar och invandrare förtjänar att få svara för sig.

Och den före detta journalist på landets största morgontidning som i olika frågor är en erfaren agitator, från Sveriges Televisions debattprogram och Dagens Nyheters debattsida, och som skriver böcker som delas ut till riksdagsledamöter och som skickar in insändare till pressen, kan inte heller smita undan sitt ansvar.

Särskilt inte efter att i sin senaste söndagskrönika också ha hetsat mot DN-reportern Niklas Orrenius och Expressen Kultur-skribenten Annika Hamrud. Den vanskildringen av hur etablerade medier som verkar inom ramen för Tryckfrihetsförordningen och det pressetiska systemet agerar, skadar tilltron till den grundläggande förutsättning för vårt demokratiska statsskick som de etablerade medierna utgör. Läs därför Annika Hamruds text ”Hon är Julia Caesar”.

”Efter dagens artikel i Expressen vet vi vem som ligger bakom pseudonymen ”Julia Caesar” och debatten kan föras i öppen dager. Demokratin mår bäst så”, konstaterar Karin Olsson klokt. Läs också vad Karin säger till Dagens Media, Resumé och TT vars text publiceras av SVT. Dessutom intervjuas hon av Medievärlden.