Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Ny tv-spelare och ny teknikchef

Förra månaden ökade tittandet på Expressen TV med 57 procent och nådde en rekordnivå, och häromveckan kunde vi också konstatera de högsta marknadsandelarna hittills i förhållande till Aftonbladet TV. Inspirerande, förstås, men ändå bara början på en lång process som handlar både om ändrade medievanor och framtidens nyhets-tv.

Ipad

I dag berättar vi därför om vår nya tv-spelare: den har stöd för Chromecast, så om du har en Android-, iOS- eller Windows-produkt är det enkelt att ”casta” upp Expressens tv-innehåll till en tv-apparat. Du kan alltså slå på ett klipp, ett program eller en live-tv sändning och via din mobil, din surfplatta eller dator titta på detta på din platt-tv.

Allt du behöver göra är att ladda ner, eller uppdatera, Expressens nyhetsappar i Google Play eller App Store. Sedan tidigare stöder vår tv-spelare även Apple TV, som är Apples motsvarighet till Googles Chromecast.

Men kanske är den här nya funktionen den största förbättringen av användarupplevelsen: numera kan du slå på en sändning och fortsätta låta den rulla, i en mindre videoyta högst upp i appen, samtidigt som du surfar vidare bland Expressens innehåll och kanske läser om något annat eller till och med besöker en helt annan sektion. Detta gör det möjligt att exempelvis se på längre live-tv sändningar, och parallellt uppdatera sig om annat eller läsa ett längre reportage.

Samsung

Teknikutveckling är ju helt avgörande för att kunna utveckla tv-tjänsten, och ett dedikerat team på Peter Freys IT-avdelning arbetar med att ge tittarna den bästa upplevelsen. Men samtidigt förbättrar vi också själva produktionen av tv-journalistiken, och har därför anställt Mikael Koff, 42, som ny teknikchef på Expressen TV. Koff kommer närmast från Broadcast House, och jobbat med bland andra Viasat och TV4-gruppen.

Tidigare i sommar har vi också anställt programledare från SVT och TV4, vilket du kan läsa om här, allt detta är naturligtvis en del av något större: nämligen att Expressen TV ska bli ännu bättre på nyhets-tv på digitala plattformar. SVT och TV4 är väldigt bra på traditionell linjär-tv i sina broadcastkanaler, men fajten i appar och på sajter står mot Aftonbladet TV och här är spelplanen rätt given. Idag är Aftonbladet bättre på program, samtidigt som Expressen är bättre på nyhets-tv. Gissningsvis vill vi båda utmana varandra på respektive område, så därför rustar vi upp både teknik och organisation för att ta nästa kliv.