Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Stickor och strån rök i Rosenbad

Direkt efter hearingen i konstitutionsutskottet, och lunch med riksdagspolitikerna, hastade jag till Rosenbad för att delta i en expertpanel om en ny rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO), som ju är en kommitté under Finansdepartementet. Rubriken på rapporten var ”En ny giv? En ESO-rapport om regleringen av spelmarknaden”, och om nu detta låter torrt och tråkigt så rök ändå stickor och strån på podiet inne i regeringskansliet.

Jag har nog aldrig varit med om en debatt som varit så… intensiv. Det var lite alla-mot-alla och moderatorn Hans Lindblad, fil. dr i nationalekonomi och riksgäldsdirektör, fick mana till ”hyfs” samt att alla skulle avstå personangrepp i sina utspel. Vi som skulle tycka till gick in med liv och lust, och det började med att Svenska Spels ordförande Anitra Steen läste lusen av rapportens författare David Sundén. Steen var mycket engagerad och direkt efter följde Gustaf Hoffstedt, tidigare M-riksdagsledamot och nu lobbyist för Branschföreningen för onlinespel, som fortsatte i samma uppfriskande stil. Han kallades senare för ”naiv” av Anitra Steen och så där höll det på.

Steen slog också fast att ATG-kunderna är ”gamla gubbar” och konstaterade att vi alla ska dö, detta i en utläggning om hur ATG minsann misslyckats med att rekrytera unga spelare, varpå ATG:s ägare Svensk Travsports ordförande Hans Ljungqvist syrligt sa att han ”hört något om kepsar” också – och sedan ifrågasatte Svenska Spels planer på nätkasino.

Det tjänar kanske inget till att jag här rabblar lösryckta citat, men själv slog jag ner på Anitra Steens – felaktiga – påstående att svenska mediehus är ”beroende” av spelbolagsannonser. Jag sa – så syrligt som jag kunde – att Sveriges äldsta dagstidning, Norrköpings Tidningar, ju kommit ut sedan 1758 utan reklam från utländska spelbolag och att den aktör som gjort sig spelberoende är staten.

Det är ju faktiskt bisarrt att vi har spelmonopol i Sverige och att Lotteriinspektionen försöker sätta dit kvällspressen för överträdelse av främjandeförbudet (läs: att vi tar annonser från utländska spelbolag) samtidigt som dessa spelbolag är noterade på Stockholmsbörsen med AP-fonder som delägare. Och samtidigt som staten själv tjänar pengar på dessa spelbolag genom att, via Teracom och Boxer, ta betalt av utländska tv-kanaler där spelbolagen annonserar på svenska till en svensk publik…

Gustaf Hoffstedt anklagade Anitra Steen för att agera odemokratiskt, det finns ju politisk majoritet för att riva upp monopolet, men Steen svarade med samma hetta som tidigare. Jag klagade på att styrelseordförande för ett stort statligt bolag gång på gång attackerar oberoende nyhetsmedier i debatten, men fick då till svar att jag ju friades i Högsta domstolen bara på grund av en teknikalitet osv (dock: det var min företrädare, Otto Sjöberg, som var åtalad men som friades ihop med Aftonbladets förre chefredaktör Anders Gerdin).

Spel,grundberg

Allt handlade förstås om det svenska spelmonopolet ska omregleras, inte avregleras, som i Danmark? När röken hade lagt sig tillstod Anitra Steen att det kanske ändå var den bästa lösningen, vilket också ATG hävdar, och jag konstaterade att det var en kul debatt. Alla deltagare verkade rätt nöjda efteråt, det är inte alltid det talas så mycket klarspråk, men jag undrar vad publiken tyckte? Skatteverkets generaldirekör Ingemar Hansson och alla andra från myndigheter och departement och spelbranschen som satt i Rosenbads konferenscenter fick i alla fall höra ett eldigt samtal. Jag måste säga att jag gillar att Anitra Steen står upp för sitt uppdrag och det hon tror på. En fajter.

Stämningen var i alla fall sådan att jag efteråt kunde fråga riksgäldskontorets chef Hans Lindblad om det som Svenska Dagbladet skrev om i går: att han inte kommer överens med riksbankschefen Stefan Ingves. Lindblad sa att de inte var överens om allt, men gav mig ändå lugnande besked. Alltid något.