Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Nya misstankar i kväll – nazisthot mot Expressen

Polisen har i dag genomfört en omfattande insats i och omkring Expressen-huset i Marieberg i Stockholm. Tre anhängare till Svenska Motståndsrörelsen (SMR) fördes till Norrmalmspolisen för förhör, och delgavs misstanke om olaga hot mot grupp. I kväll skärptes misstankarna när åklagare anhöll nazisterna för förberedelse till grov misshandel och olaga hot mot grupp.

Flera medier – som Sveriges Television, Dagens Media, Dagens Nyheter och Aftonbladet – har berättat om att nazisterna upptäcktes utanför vår fastighet och Expressen skriver om detta här.

Journalisten i mig vill att jag redan nu ska berätta mer, om hur nazisterna ertappades och vad som skedde sedan, men här finns flera roller som står i konflikt med varandra; nyhetsförmedlaren, målsägaren och arbetsgivaren kan ju faktiskt ha olika intressen och det gäller att balansera alla dessa.

Men jag vill vara tydlig med att hot och våld är en oacceptabel form av mediekritik. Så sent som i går höll ju konstitutionsutskottet en hearing om just säkerheten för journalister och medieredaktioner, jag bloggade om min medverkan i riksdagen här samt tidigare också här. Och redan dagen efter hälsade alltså nazister på hos en av landets ledande tidningar.

Flera publicister har redan hört av sig till mig och uttryckt sitt stöd till Expressen, tack för det, och jag instämmer med alla som sagt att sådana här påverkansförsök inte får ges framgång.

Jag vill också särskilt rikta ett tack till de journalister, som trots nazisthot, oförtrutet fortsätter att göra sitt samhällsviktiga jobb. Jag höll ett informationsmöte om det som hänt i kväll, mitt på Expressens centralredaktion, och det var inspirerande att se vår engagerade kvälls- och nattpersonal redo att fortsätta det arbete som påbörjades redan 1944.