Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Journalist försvunnen – spekulera inte fritt nu

En svensk journalist är försvunnen, kanske i gränslandet mellan Turkiet och Syrien, och nu vill vi alla veta mer. Det är naturligt. Det är också viktigt att journalister som kör vilse, skadas, grips, kidnappas eller vad som nu hänt – jag formulerar mig medvetet mycket generellt här! – inte bara kan just ”försvinna” i konflikt- och katastrofområden.

Det finns många överväganden att göra i sådana här fall, men journalistik handlar ytterst om att så konsekvensneutralt som möjligt redovisa vad som är relevant. Och om en svensk medborgare som valt att frivilligt resa till kriget plötsligt inte längre går att nå, ja, då är det tyvärr så allvarligt att det finns orsak till oro.

Men. Jag ser att det i sociala medier spekuleras fritt om namn och omständigheter, och det är olyckligt. Etablerade nyhetsmedier gör seriösa bedömningar och ställer nyhetsvärde och allmänintresse mot risken för publicitetsskada, men min fördomsfulla gissning är att det är få på Flashback och Twitter som sitter på samma publicistiska erfarenhet när de sprider sina uppgifter.

Det är, kan man hävda, väl inom ramen för yttrandefriheten att publicera journalistens namn och gissa vad som hänt. Det är till och med bra att möjligheten finns, för det är inte givet att den försiktighetsprincip som Expressen och andra nyhetsmedier bekänner sig till är den rätta. Men jag vill ändå mana till återhållsamhet i denna stund.

Jag förstår att det ligger nära till hands att befara det värsta, men det behöver inte vara så. Det kan handla om något helt annat. Jag kan tänka mig en radda rimliga förklaringar till varför en journalist inte kan komma i kontakt med UD eller sina uppdragsgivare, hen behöver inte ens vara inne i Syrien för att det ska kunna uppstå problem med visum eller andra tillstånd.

Det är inte okomplicerat att arbeta under sådana förhållanden som den här journalisten normalt verkar i, och just därför är det ”oerhört viktigt” – statsminister Stefan Löfvens ord i dag om just detta fall – att reportrar och fotografer fortsätter att rapportera från krig. Trots riskerna.

Och alla vi som på säkert avstånd följer utvecklingen hoppas naturligtvis att detta ska få ett lyckligt slut.