Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Expressen frias – igen

Nu har också Pressens Opinionsnämnd (PON) friat Expressens prisbelönta avslöjanden från 2013 om främlingsfientlighet på bland annat Avpixlat. Tidigare har Allmänhetens Pressombudsman (PO), Justitiekanslern (JK) och Datainspektionen (DI) avfört okynnesanmälningar mot reportrarna David Baas och Christian Holméns avslöjanden.

Jag kommenterar PON:s friande för Dagens Media och Medievärlden, men mer intressant är kanske att fundera över vad som egentligen driver människor att näthata? Eller att sprida felaktigheter om medier som granskar just näthat? Är det bara utanförskap eller också okunskap?

Att varken PON, PO, JK eller DI har agerat mot Expressen skulle nog för de flesta tas som intäkt för att det kanske ändå var fel att massdistribuera rasism och rätt att blottlägga de ansvariga för detta. Men icke. Det är som när bland andra Journalisten i går skriver om en man som nu har åtalats för att ha överträtt ett kontaktförbud mot mig, då tycker de anonyma kontona på Twitter och hatsajterna till och konstaterar inte att det var klumpigt av den misstänkte – tillika tidigare dömd för hot mot Expressen-journalister – utan reagerar istället mot åklagarbeslutet och oss i media. Sorgligt.

I sociala medier och på hatsajter kan man bland annat läsa påståenden om varför en känd tidigare krönikör ”avskedades”, om att två SD-politiker fått sina bostäder nedbrända efter Expressens Avpixlat-avslöjande,, om att Expressen – eller våra tipsare – hackat sig in i andras datorer för att få fram upplysningar, om att vi för åsiktsregister över oliktänkande, om att vi ”bussar” säkerhetspolisen på nazister och om att Expressen – som ett ombud som företräder en nazist formulerade det – ”ljög” om Svenska Motståndsrörelsen nyligen .

Allt fascinerande men allt falskt, förstås. Det hävdas också att FBI utreder Expressen och att exempelvis jag inte kan resa in i USA på grund av ”vapenhandel” (läs: alltså den undersökande journalistik om illegala vapen som Expressen gjorde 2010 och som medie-Sverige samfällt framhållit som samhällsviktig).

Inget av allt det senare är heller sant, men icke desto mindre sprids det vidare av mindre nogräknade debattörer. Några vet säkert om att det är lögner, andra som retweetar tror kanske att det stämmer. Olyckligt är det i alla fall, för det påverkar förstås förtroendet för etablerade medier om bara en enda mindre påläst person tror på anklagelserna. Men det är nog inte mycket vi kan göra åt det, jag kan ju svårligen se att svenska publicister skulle slå in på den politiska väg som de populister och rättshaverister som jag syftat på här önskar.