Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Svenska Dagbladets utmärkta drev

”Drev” var tidigare ett skällsord, men efter att Sverker Martin-Löf tagit det i sin mun för att beskriva Svenska Dagbladets avslöjanden om SCA är det väl numera snarast en hedersbetygelse.

Och på Expressen är vi förstås lite extra stolta över att Svenskan faktiskt inspirerats av hur vi arbetade med ”Järnrörsskandalen”.

Bara 25 dagar in på 2015 är konkurrensen om ”Årets scoop”, eller vad man nu ska kalla en riktigt relevant egen nyhet som får stort genomslag i andra medier, kanske inte så hård än.

Men jag vill nog ändå påstå att den granskning av SCA som Svenska Dagbladet och affärssajten N360 gjort, kommer att stå sig bra när olika prisjuryr vad det lider ska fördela utmärkelser.

Min gissning: Andreas Cervenka och Torbjörn Isacsson kommer att få fira åtminstone nomineringar och kanske mer därtill.

Båda jobbade tidigare på Dagens Industri, och Cervenka var sedan med och drog igång Ekomomi24 – där väl i princip alla var? Mats Edman, idag chefredaktör för Dagens Samhälle, och Gunilla Herlitz, idag vd för bland annat Expressen, jobbade också med den uppstarten och Cervenka själv fick 2001 dela ”Stora Journalistpriset” i förnyarklassen med Thomas Peterssohn, senare chefredaktör för Affärsvärlden och nu koncernchef för MittMedia, för satsningen på Ekonomi24.

Cervenka och Isacsson hamnade senare på ”Svenskan”, och Isacsson är idag också medgrundare till ekonomisajten N360.

Tillsammans har de rullat upp SCA-skandalen, bistådda av reportern Jan Almgren och redaktören Daniel Kederstedt, och det är inte utan att man till och med som konkurrent kände sig lite stolt när SCA:s avgående ordförande Sverker Martin-Löf påstod sig vara utsatt för ett ”kuppartat drev”.

## Drev! Den som kan sin mediehistoria vet ju att Sverker Martin-Löf, som tjänat 148 miljoner kronor som styrelseproffs efter han 2002 slutat som SCA-chef, inte är först av makthavare som avslöjas i media med att skylla på så kallade ”drev” för att flytta fokus från sakfrågan.

Också Fredrik Lundberg – storägare i SCA via maktbolaget Industrivärden – talade om ”mediedrev”, så den interna historieskrivningen verkade vara klar:

Det är inte skandalen med SCA-topparnas användning av börsbolagets privatflygplan, inte alla jobbresorna med fruarna till världsmetropoler och OS och VM och absolut heller inte de flitiga tjänsteresorna som råkat gå till exklusiva jaktanläggningar som tvingar bort Sverker Martin-Löf.

2013 berättade förresten Martin-Löf, idag 71 år, för Sundsvalls Tidning att han minsann inte tänkte pensionera sig och att han var intresserad av segling och jakt.

Händelsevis råkar SCA under hans ledarskap ha satsat en halv miljard kronor på sponsring i seglingstävlingen Volvo Ocean Race; SCA har också köpt jaktanläggningen Henvålen och rustat upp den för 100 miljoner kronor – bland annat med en vinkällare – och när direktörerna ska jaga där flygs det med helikopter för att få fram jägare, hundar, fällda älgar.

En gång, har Svenska Dagbladet berättat, skickade man en helikopter för att hämta glömd alkohol.

En annan gång, kunde Svenska Dagbladet förtälja, skickades ett privatflygplan för att hämta en glömd plånbok.

## Man kunde möjligen tro att en jaktintresserad som Sverker Martin-Löf skulle uppskatta just ”drev”, men icke. SCA har agerat just som man inte ska göra.

Hygien- och skogsbolaget med 44 000 anställda och 93 miljarder kronor i omsättning i senaste bokslutet, har å ena sidan påstått att man inte fått komma till tals i Svenska Dagbladet och å andra sidan ibland inte velat ge just de pålästa reportrarna Andreas Cervenka och Torbjörn Isacsson intervjuer.

Ungefär så försökte försvarsdepartementet agera gentemot Sveriges Radio när Ekot-reportrarna Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman avslöjade ”Saudiaffären”, och det är ju en mediestrategi som alltid slår tillbaka.

Jag har ju viss erfarenhet av sådant här, både när Expressen granskar och när Expressen granskas, och kan konstatera att krishantering som handlar om att försöka hålla sig undan – eller ännu värre: förekomma avslöjanden med att släppa sin egen version först – är så korkad, att den kund som är offer för sådana onda råd från inhyrda PR-konsulter bör börja med att avpolletera den självutnämnda PR-experten. Sedan kan hen fundera över sin egen framtid.

Svenskan, förresten, använde sig av Expressens publiceringsplan för ”Järnrörsskandalen” när man inledningsvis lät intervjua Sverker Martin-Löf och låta honom offentligt bedyra hur seriöst flygplanen användes – för att sedan bevisa motsatsen.

Svenska Dagbladets utmärkta undersökande journalistik letade sig i häromdagen in på Financial Times förstasida, och det länder faktiskt Fredrik Lundberg heder att han tillstår att allt detta inte är medias fel.

## Men det där med ”drev” då?

Medievärldens chefredaktör Axel Andén skrev i veckan, under rubriken ”Vad är ett drev?”, om ett seminarium anordnat av Instititet för mediestudier där förre S-ledaren Håkan Juholt redogjorde för sina erfarenheter.

Men han gjorde det med förbehållet att S-tidningen Aftonbladets chefredaktör Jan Helin inte fick delta, vilket för mig inte framstår så seriöst om man ser sig som kulturpolitiker och dessutom – fortfarande! – är medlem i Svenska Journalistförbundet. Aftonbladet gjorde ju såvitt jag kan bedöma ett gott nyhetsarbete i ”Juholtaffären”.

Nåväl. Lars Nord, professor i medier och politisk kommunikation, var med i panelen och han har definierat ett så kallat ”drev” så här:

”En omfattande och ensidig mediebevakning av ledande medier och journalister av en person, organisation eller institution med anledning av ett normöverskridande och där förloppet är ovisst.”

Detta skriver jag under på. Och nog är det som Svenska Dagbladet kunnat blottlägga om Sverker Martin-Löf och en jaktanläggning, Källberget, som han själv kontrollerar ”normöverskridande”:

I samband med att Sverker Martin-Löf fyllde 60 år 2003 ville SCA ge honom en jaktstuga. Efter att någon kommit på att det kunde vara kontroversiellt, och dessutom få skatteeffekter, fick Sverker Martin-Löf i stället livstids förfoganderätt över anläggningen. Även den fastigheten har byggts av prima SCA-timmer och fått el framdragen och har utrustats med landningsplats för helikopter, skotergarage, slakteri i den gamla ladugården och mycket annat.”

Cervenka och Isacsson igen:

Men det är inte bara familjen som får följa med på SCA:s flygplan. Även Sverker Martin-Löfs jakthundar har enligt flera källor varit frekventa resenärer, ofta har de varit styrelseordförandens enda resesällskap ombord. Hundarna har emellanåt flugit vidare i de helikoptrar som används i samband med SCA:s jakter.”

Grattis till priserna, Cervenka och Isacsson!


/ GLAD GETING /

Eritrea frigav i veckan sex fängslade journalister. Låt oss hoppas är Dawit Isaak står på tur nu.

/ SUR GETING /

Page 3-turerna i England. Underhållande att se hur The Sun gör narr av kritiker, men – sidan med de nakna brösten borde ju bara bort.