Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Klanderligan 2014 – ett klander för Expressen

Klanderligan,2013

(Se hela klanderligan sist i artikeln.)

Det påstås ibland att journalistiken förgrovas, att pressetiken inte respekteras och att också de etablerade medierna lockas till att – på konkurrensens altare – offra god publicistisk sed.

Det finns dock inget sakligt stöd för sådana påståenden.

Den så kallade ”klanderligan” från Pressens Opinionsnämnd visar exempelvis att antalet fällningar i fjol var klar under snittet för 2000-talet och att Expressen klandrades för endast en publicering.

Allmänhetens Pressombudsman (PO) tog i fjol emot 362 anmälningar om påstådda ”oförsvarliga publicitetsskador”, en ökning jämfört med de senaste åren.

Den här utvecklingen tog fart i april 2012, när PO-ämbetet gjorde det möjligt att göra anmälningar elektroniskt, men det var ändå färre anmälningar än åren 2000 (396), 2001 (391), 2002 (383), 2004 (389) och 2006 (405).

Jag tycker att det är bra att PO förenklat möjligheten för enskilda att få sin sak mot tidningar prövad, okynnesanmälningar skrivs ändå av och det är en god ordning att man kan få upprättelse mot medier.

## Mitt första beslut som ny chefredaktör 2009 var att införa fast placering i tidningen och på sajten för rättelser; Expressen är också den enda tidning som redovisar klander på löpsedeln och stort uppslaget i tidningen.

I höstas införde vi i direkt anslutning till artiklar på Expressen.se en knapp med den tydliga rubriken ”Anmäl till Pressombudsmannen”, och vi välkomnar fler förslag till ökad transparens. Mejla gärna mig om du har konkreta tankar kring tidningar och pressetik.

Under 2013 klandrade Pressens Opinionsnämnd (PON) oss för en publicering: ”Här begicks grova brott – så används fastigheterna i dag”

Artikeln innehöll inga faktafel, det PON istället prövade var om det var rimligt av Expressen att överhuvudtaget återge uppgifter om ett fall? PON ansåg inte det, och jag respekterar beslutet. Det hör den pressetiska processen till att man kan ha olika uppfattningar.

Men hur ska man då värdera ett (1) klander under ett helt år? När bara Expressen.se gör cirka 400 publiceringar per dygn och vi dessutom ger ut cirka 400 olika magasin samt tre nyhetstidningar med sportbilagor – Expressen och editionerna GT och Kvällsposten – samt, dessutom, sänder många timmar tv?

Det är inte så enkelt att bedöma, som man kan tro. Klart är att antalet fällningar minskar för Expressen, men orsaken k a n ju vara att vi är alltför försiktiga? Är Expressen i själva verket en för en feg tidning? Som inte längre representerar en tuff och kritisk journalistik?

Här är vår utveckling:

# 2001: 3 klander.
# 2002: 14 .
# 2003: 11.
# 2004: 5.
# 2005: 8..
# 2006: 10.
# 2007: 3.
# 2008: 7.
# 2009: 3.
# 2010: 3.
# 2011: 2.
# 2012: 1.
# 2013: 4.
# 2014: 1.

## Det totala antalet klander för alla tidningar var i fjol 38, att jämföra med snittet under 2000-talet som är dryga 40 klander.

Klanderligan 2014 toppas av Aftonbladet med 7 fällda publiceringar:

”En tweet som enda källa”, ”Var inte efterlyst av Interpol”, ”Patienten hade informerats om biverkningar”, ”Pekades ut som lesbisk”, ”Skrev om dödsfall innan anhöriga blivit underrättade”, ”Artiklar om Hagamannens permission med sina barn bröt mot god publicistisk sed” samt ”Olycksoffer påstods ha kört full”.

Detta hör dock snarast presshistorien till; Aftonbladet är ju den mest kritiserade tidningen av alla genom tiderna och sammanställningen ”40 år av övertramp” (Juridisk reportagebyrå) visar att Aftonbladet toppat klanderligan under varje enskilt decennium som det moderna pressetiska systemet existerat.

Men som sagt: ett klander betyder inte alltid att journalistiken varit felaktig eller ens olämplig, ibland är bedömningen bara tycke och smak.

Tvåa i klanderligan i fjol blev Göteborgs-Posten med 4 klander och därefter följer Ljusnan/HelaHalsingland.se samt Norrbottens-Kuriren med 2 fällningar vardera.

Norrländska Socialdemokraten, den historiskt sett mest fällda lokaltidningen, fick 1 klander. Dagens Nyheter, genom åren mest fälld av de större morgontidningarna, klandrades inte alls under 2014.

## Svensk media präglas av restriktivitet när det gäller publiceringar som riskerar att uppfattas som kränkande. Vi har ingen paparazzi-kultur här och alla redaktioner, också den ofta omdiskuterade kvällspressen, tillämpar försiktighetsprincipen när det gäller namn-och-bild publiceringar.

Jag brukar ju varje år publicera den totala klanderligan i denna blogg. 2015 kommer diskussionen om ett nytt medieetiskt system att intensifieras och jag välkomnar, precis som nuvarande PO Ola Sigvardsson, att vi får en Medieombudsman (MO).

En MO som kan pröva samtliga medieslag, inte bara dagstidningarna, skulle stärka förtroendet för journalistiken.

Eller hur, kulturminister Alice Bah Kuhnke?

– – –

   KLANDERLIGAN 2014

Aftonbladet 7
Amelia 1
Avesta Tidning 1
Borås Tidning 1
Chef 1
Dagens Media 1
Dala-Demokraten 1
Diabetes 1
Dispatch International 1
Eskilstuna-Kuriren m Strengnäs Tidn 1
ETC Bergslagen 1
Expressen 1
Folkbladet 1
Göteborgs-Posten 4
Hallands Nyheter 1
Linköpings-Posten 1
Lokaltidningen Mitt i 1
Ljusnan/helahalsingland.se 2
Norra Halland 1
Norrbottens-Kuriren 2
Norrländska Socialdemokraten 1
OmVärlden 1
Piteå-Tidningen 1
Skaraborgs Läns Tidning 1
Skånska Dagbladet 1
Tidningen Ångermanland 1
Östgöta Correspondenten 1