Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Charlie och Fox News

Vem är egentligen Charlie?

Och skulle hen vara tyst nu?

Eller tala högt?

Enligt Fox News skulle Charlie ta till vapen, men ta det bara som ett bevis på… yttrandefrihet.

Fyrkantstagg är inte ett uttryck jag brukar använda, så låt oss fortsätta att säga hashtag om #JeSuisCharlie när vi konstaterar att den etiketteringen av inlägg redan är en av de mest använda någonsin på mikrobloggen Twitter.

I går kväll hade fler än fem miljoner så kallade tweets innehållit formuleringen (”Jag är Charlie”).

Som mest skrevs det nästan 6 500 stycken #JeSuisCharlie per minut, och jag tror att det här överväldigande engagemanget handlar om både medkänsla för de mördade journalisterna, poliserna och deras anhöriga samt en oro och ett stöd för yttrandefriheten.

Allt måste rymmas nu: det franska folkets tysta sorg – manifesterat av stillatigande minnesstunder på offentliga platser runt om i republiken – och omvärldens mer högljudda protester mot allt och alla som hotar pressfriheten var helst en inskränkande lagstiftare eller terrorist med automatvapen uppenbarar sig.

Allt måste respekteras nu.

## På söndag kommer attacken mot Charlie Hebdo att uppmärksammas på Sergels torg i Stockholm. Först, klockan 13.30, med en tyst minnesstund och därefter, klockan 14, med en opolitisk manifestation som organisationen Reportrar utan gränser står bakom.

Bland talarna finns Frankrikes ambassadör i Sverige, Jacques Lapouge, och jag.

Vi träffades i riksdagen i går, på den officiella avtackningen av förre statsministern Fredrik Reinfeldt, och ambassadören tackade då för det stöd som medier över hela världen gett det franska folket under den här veckan.

Jacques Lapouge framhöll särskilt Expressens sympati för tecknare, kanske medveten om att Charlie Hebdo-tecknaren Phillipe Honoré – som ritade tidningens sista karikatyr före massmordet – också medarbetat i Expressen?

Kanske är det också passande att just Reportrar utan gränser (RUG), tillsammans med franska medborgare boende i Sverige, bjuder in till arrangemanget i morgon?

RUG har sin bas i Paris, men grundades i Montpellier 1985 av Rémy Loury, Émilien Jubineau, Jacques Molénat och Robert Ménard under namnet Reporters Sans Frontières.

RUG har alltså sitt ursprung i just Frankrike, kulturlandet som – enligt president François Hollande i veckan – värnar demokratin så starkt.

I en demokrati kan vi ju gå våra egna vägar, och så har också Robert Ménard gjort; efter att ha slutat som RUG-ordförande, och efter ett antal andra kontroverser, agiterade han i fjol för att få bli borgmästare i Béziers i södra Frankrike och valdes till det för euroskeptiskt nationalistparti som stöddes av Nationella Fronten, det högerextrema parti som nu i Paris utestängts från en stor minnestund för offren på Charlie Hebdo.

Så kan det alltså gå, men att Robert Ménard nu kallar sig för ”reaktionär” och vill återinföra dödsstraffet och förbjuda homosexuella att gifta sig är egentligen en helt annan historia. Låt oss bara konstatera att det, också, är opinionsbildning som ryms väl inom det som yttrandefriheten tillåter oss alla att deklarera.

## Det är rimligt att reaktionerna på det som hänt i Paris nu rymmer både vemod och vrede. Vi är både förtvivlade och förbannade. Men det finns ju gränser.

Jag har granskat förstasida efter förstasida från tidningar på alla kontinenter, och givet att alla ges ut på marknader med helt olika presstraditioner framgår det tydligt att alla velat göra god journalistik om det hemska. Greppen skiljer sig, som de ska, från danska Jyllands-Postens svarta etta till Politikens vita. Från de tyska och franska redaktionernas arga utrop (”Barbari!”; ”Fega mördare!”) till den anglosaxiska morgonpressens mer sakliga konstaterande (”Krig mot demokratin”; ”Svart dag för friheten”).

Men Fox News… Den amerikanska nyhetskanalen, faktiskt den största i USA med många fler tittare än CNN, kan väl med en välvillig tolkning sägas värna det fria ordet genom att utnyttja det till sitt fullo. Det får – ska! – man göra, men det finns ju tillfällen och det finns tillfällen.

Nu har en programledare, Lisa Kennedy, i direktsändning konstaterat om det hemska i Frankrike att ”…det bästa amerikaner kan göra är att beväpna sig själva”.

Jag skulle kunna räkna upp fler sådana tokerier från Fox de senaste dagarna, som expertkommentatorn som sa att det är Europas ”…galet slösaktiga välfärdssystem” som är att skylla på skotten på satirtidningen, med det tjänar nog inte mer till än som bevis på att vi får acceptera sådant med.

## Det är tid för solidaritet nu och då är Sergels torg i morgon en bra plats.

Här har många utsatta, förtryckta, drabbade demonstrerat. Här har jag och andra talat för det fria ordet förr. Senast var vi på Sergels torg för att påminna om den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, fängslad utan rättegång i diktaturens Eritrea sedan 2001.

Kom ihåg honom också, nu när vi sätter fokus på Frankrike och fyrkantstaggen #JeSuisCharlie