Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Premiär i dag – ny sajt om andra världskriget

Expressen,WW2

Expressen lanserar en sajt bara om andra världskriget.

Expressen, som för 70 år sedan gavs ut just för att motverka nazism, beskrevs av grundaren Carl-Adam Nycop som ett ”folkuniversitet”. Jag hoppas att vår nya sajt nu ska bidra till att Expressen ökar kunskaperna om historien.

I boken ”Historia som kunskap” konstaterar Niklas Ammert, lektor i historia vid Linnéuniversitetet, att högstadieelever som läst en värdeladdad text om avrättningar av judar under andra världskriget tar till sig informationen på ett avancerat sätt genom att förstå, förklara, dra slutsatser, göra jämförelser och värdera.

Det här berättar Alfa, som ges ut av Lärarnas Nyheter, och denna tro på kunskap är också Expressens: redan när reportern Brita Håkansson i april 1945 rapporterade inifrån koncentrationslägret Buchenwald hade ju den nya kvällstidningen en förhoppning om att, som redaktionschefen Carl-Adam Nycop slog fast, vara ett ”folkuniversitet”.

## Det är i den andan som Expressen, grundad som en liberal motvikt till nazismen, i dessa tider av ett allmänt ökat intresse för historia nu lanserar en ny sajt bara om andra världskriget.

Innehållet:

**** Här kan du läsa Brita Håkanssons skakande vittnesmål från de allierades offensiv in i Tyskland.

****  Här återpublicerar vi många krigsreportage som Expressen publicerade redan 1944 och 1945.

****  Här finns fördjupningsreportage om alla stora skeenden: krigsutbrottet 1939, anfallen mot Norge och Danmark, ockupationen av Frankrike, ”Operation Barbarossa” i Sovjet, kriget i Stilla havet, ökenstriderna, ”Dagen D”, slaget om Berlin…

**** Här finns också reportage om Adolf Hitler, Josef Stalin, Winston Churchill och alla de andra huvudpersonerna.

**** Se tv-inslag och tv-dokumentärer.

**** Lyssna på podcasts om kriget.

**BOCK** Se de klassiska förstasidorna.

Andra världskriget är ständigt aktuellt. En strid ström av böcker, filmer, tidningsreportage och numera också tidskrifter påminner om konflikten som kostade cirka 50 miljoner människors liv.

Expressen har under hösten lanserat sajter som Omtalat, Sportfeed, Gilladjur, en ny sajt för läsplattor samt en ny Iphone-app. Andra världskriget-sajten är bara ett ännu ett exempel på hur vi försöker skapa ett så relevant innehåll som möjligt för våra 2,1 miljoner läsare – ni som är 27 procent fler än i fjol.

## Expressen fyllde 70 år i söndags och därför har vi den senaste veckan sammanfattat också vår egen historia, som ju är intimt förknippad med andra världskriget.

Den kände antinazisten Bo Enander rekryterades till Expressen som vår första utrikesredaktör. Dieter Winter – född i Berlin av en judinna – flydde från Hitlers nazivälde och blev senare vår korrespondent i Tyskland.

När Expressen nu lanserar den nya sajten, görs det också samtidigt som vår undersökande journalistik sätter sökljuset på dagens mörkerkrafter. På sverigedemokraten Mikael Valtersson, försvarspolitiker för landets tredje största parti, som Expressens David Baas de senaste dagarna har avslöjat som nazistvurmare.

Historien går igen, därför är det så viktigt att lära av den.