Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Ny dom i dag för hot mot Expressen

Högerextremisten Kamil Ryba dömdes i dag för olaga hot mot Expressen.

Han försökte stoppa publiceringen av Expressen-journalistik som domstolen ansåg hade ”…betydelse för den allmänna åsiktsbildningen”.

Bakgrunden till de uppmärksammade rättegångarna mot Kamil Ryba, ordförande för organisationen Swedish Defence League, var Expressens prisbelönta avslöjanden i december 2013 om främlingsfientlighet på hatsajter.

Då berättade reportrarna David Baas och Christian Holmén om hur politiker och andra opinionsbildare massdistribuerade rasism från anonyma användarkonton.

Granskningen gav tidigare i år Baas och Holmén ”Guldspaden” av Föreningen Grävande Journalister, och i morgon kväll kan de faktiskt vinna ”Stora Journalistpriset” för andra reportage om näthat.

## Kamil Ryba uppskattade inte att detta uppmärksammades. Han gick till GT, Expressens västsvenska edition i Göteborg, och agerade så hotfullt att han i Göteborgs tingsrätt dömdes för brott mot medborgerlig frihet och olaga hot.

Det var en historisk dom, varken åklagaren eller tingsrätten eller Hovrätten för Västra Sverige har lyckats hitta några andra rättsfall att jämföra med. Därför var det intressant att en oenig hovrätt i dag friade Ryba på en åtalspunkt men fällde honom på en annan, och då för olaga hot istället för den unika brottsrubriceringen.

Hovrätten slår fast att Kamil Ryba gjorde sig skyldig till vad man kallar för ”hotbrott”, och konstaterar att ”…många hotbrott har straffvärde på bötesnivån. Kamil Rybas brott är dock betydligt allvarligare. Till skillnad från många andra olaga hot var hans gärning uttänkt och förberedd, inte någon ingivelse i stunden.”

Kamil Ryba dömdes för olaga hot redan 2012, och tidigare i år dömdes han till fängelse för våldsbrottslighet i Norge.

## Jag tycker att det är bra att rättsväsendet markerar mot Kamil Ryba för det oacceptabla att försöka ”…påverka den allmänna åsiktsbildningen” genom att hota bland annat mig.

Många publicister hade nog sett det som positivt om domen om högmålsbrott hade stått fast, det hade ytterligare inskärpt allvaret i att hota journalister. Nu blev det inte så i hovrätten, och det återstår att se om åklagaren eller Expressen väljer att söka prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Hovrättens besked är dock tydligt: den som på ett otillbörligt sätt vill stoppa samhällsviktig journalistik straffas för detta.