Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Mediespaningar om Expressen

Jag har tidigare skrivit om att Expressen fyller 70 år i dag, och här är några mediespaningar om den tidning som Albert Bonnier J:r och Carl-Adam Nycop en gång grundade. Den skulle heta KVÄLLSNYHETERNA eller STOCKHOLMS-EXPRESS, men så blev det inte. Här är lite annat som blev:

BÄSTA LÖPSEDELN

16-as-nyh-lophjart-28

Det mest kända ”löpet” någonsin gjordes 1967 av nyhetschefen Sigge Ågren och handlade om den sydafrikanske hjärtkirurgen Christiaan Barnards transplantation av ett hjärta från en svart till en vit patient. Idag minns dock få att den geniala rubriken bara publicerades i Expressens sista upplaga i Stockholm.

FRAMTIDENS NYHETS-TV

16-as-nyh-boston-566

Järnrörsskandalen 2012? Husby-kravallerna 2013? Ubåtsjakten 2014? När var det egentligen som Expressen TV blev den nyhets-tv som först Aftonbladet, och sedan tv-kanalerna, tvingades förhålla sig till? ”Primetime”med Niklas Svensson och Anna Jernberg Carlson var inte alltid störst eller vackrast, men där var det snabbast och bäst berättat. Många upptäckte detta efter Boston-bomberna 2013. En så kallad ’game changer’ i mediebranschen?

VIKTIGAST!

16-as-nyh-fasa-447

Brita Håkansson var, med 1 000 kronor i månadslön, Expressens korrespondent i London under Andra världskriget. Hon följde våren 1945 de allierade in i Tyskland och dokumenterade förintelsen i koncentrationslägret Buchenwald – det viktigaste reportage som Expressen någonsin publicerat. ”Likskändarjournalistik”, påstod då DN:s chefredaktör Herbert Tingsten om Bonniers nya kvällstidning. Tingsten hade förstås fel.

NATIVE – REDAN 1944

Native,1944

Medievärldens mest hajpade trend nu är ”native”, reklam förpackad till annonsmärkt innehåll. Tidningsjättar som New York Times, Guardian och Washington Post gör detta. Liksom entreprenörsdrivna utmanarsajter som Upworthy och BuzzFeed. Men vad hittar vi i Expressens allra första utgåva för 70 år sedan? Jo, seriesidor med strippar om 91:an Karlsson och Buffalo Bill. Men också en native-serie om Dux Radio som är annonsmärkt!

GLADAST

2010 gifte sig kronprinsessan Victoria med Daniel Westling. Sedan blev det hemlig bröllopsresa – och en exklusiv intervju med Expressens Malin Roos i Söderhavet. Prinsessparet tackade svenska folket via Expressen – och i de stora tv-kanalerna höll programledarna upp vår förstasida i bild.

STORA NYHETSHÄNDELSER

Nyhetslöp

När vågorna ännu inte slagit in över alla stränder sitter Expressens journalister redan på flygen till Thailand för att 2004 bevaka tsunamin. När World Trade Center-tornen rasar 2001 står vår reportern Håkan Matson på Manhattans gator. Redan i reklamen inför Expressens lansering 1944 utlovades att vi skulle vara på plats – som 1975: vår utsände Herman Lindqvist var då instängd på franska ambassaden i Pnom Penh när Röda khemerna intog staden i upptakten till det som blev boken och filmen ”Dödens fält”.

BILDER – PÅ NYA SÄTT

16-as-nyh-astr-581

Expressens grundare Carl-Adam Nycop hade hämtats från bildtidningen Se! och tillsammans med Gert Engströms dramatiska bildbeskärningar skapade tidningen en ny journalistik. Duktiga fotografer och nya sätt att tänka har hela tiden utvecklat innehållet, och på senaste ”Årets Bild”-tävlingen vann fotografer som tagit bilder för Expressen flest priser. Nu står vi inför nya utmaningar med rörlig bild i nya kanaler.

FÖRSTA NYHETEN

16-as-nyh-peac-192

Expressens genombrott var Tysklands kapitulation 1945, som vi var först med i Sverige tack vare att den danska artistagenten Raja Margo lyssnade på tysk radio från Flensburg åt oss. Redaktionen hade förberett en ”FRED”-etta med en så stor rubrik att ”D” inte riktigt fick plats, bokstaven fick beskäras lite, och resten är presshistoria med 218 000 sålda exemplar och härliga bilder från Kungsgatan i Stockholm.

STÖRSTA SNACKISARNA

Omtalat

I sensomras startade Expressen Sveriges största viralsajt, Omtalat, och i höst har också Gilladjur och Sportfeed lanserats. Just att fånga upp så kallade snackisar är ju snarast egen kvällstidningsgenre, men viktigast är kanske att Expressen fortsätter utveckla nya innehållsprodukter.

KAMPANJJOURNALISTIKEN

Dawit

Klassisk kvällstidning är ju lika med opinionsbildning. Expressen kampanjade tidigt mot apartheid i Sydafrika, nu tar vi ofta ställning mot diktaturen Eritrea som fängslat den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. Han spärrades in redan 2001, utan rättegång, och idag är dottern Betlehem Isaak krönikör i Expressens västsvenska edition.

BILDERNAS BILD

Kyssen

Sveriges mest sålda dagstidning är Expressen dagen efter kungabröllopet 1976: 957 000 exemplar! Men kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia kysstes aldrig i tv eller ens under kortegen. Det klassiska fotot tog Jonny Graan istället gömd i ett fönster mitt emot kyrkan. Jonny tog bara en rulle, 32 bilder, men det räckte ju.