Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

De vinner Stora Journalistpriset…

På torsdag kväll delas ”Stora Journalistpriset” ut, och i den här bloggen brukar jag alltid spekulera om vinnarna i de tre klasserna. De senaste två åren har jag faktiskt lyckats pricka rätt på fyra av sex vinnare, men det är ju i ärlighetens namn ett stort mått av lotteri. Alla nominerade är ju egentligen värdiga vinnare, och här är gissningarna för 2014:

ÅRETS BERÄTTARE

Fanny Härgestam för ”Det här är vår tid”. Juryns motivering: ”För ett envetet reportage som förvandlar tillkomsten av en ny konstitution till en närgången och gripande thriller.” 

Camilla Johansson och Helene Näslund, UR, för ”Sverige sviker”. Juryns motivering: ”För ett storslaget filmiskt berättande som med respekt låter oss komma andäktigt nära barnen som skolan svek.”

Måns Mosesson, P1 Dokumentär, för ”Rädda Sverige”. Juryns motivering: ”För att nyfiket och respektfullt ha lyssnat, och i rätt tid ställt rätt frågor, till det rädda Sverige.”

MIN GISSNING: Camilla Johansson och Helene Näslund för de gav röster åt barnen som valet handlade om; många politiker debatterade skolfrågan – Camilla och Helene talade med eleverna.

 

ÅRETS FÖRNYARE

#kandulova – satsningen inför valet, MittMedia, Carl-Johan Bergman, Anders Härén och Hans Lindeberg. Juryns motivering: ”För att de gav läsare i 52 kommuner ett enkelt verktyg att sätta dagordningen för den lokala journalistiken och ställa politikerna mot väggen.”

Min flykt, P1 Dokumentär, Sveriges Radio, Silan Diljen. Juryns motivering: ”För att hon tillsammans med publiken påbörjat skrivandet av ett nytt kapitel i den moderna svenska historien.”

Viralgranskaren, Metro, Jack Werner, Linnéa Jonjons och Åsa Larsson. Juryns motivering: ”För att de skapat en genial metod för att avslöja vad som är myt och vad som är verklighet i den virala världen.”

MIN GISSNING: MittMedia för att lokaltidningarna i en tid då journalistiken monteras ner runt om i landet demokratiserade valrörelsen genom att låta väljarna komma närmare sina kandidater. Hotet mot den lokala journalistiken är kanske det senaste årets största mediefråga, exemplifierat inte minst av debatten efter ”Agenda”-programmet nyligen, så här kan juryn för ”Stora Journalistpriset” göra en viktig markering.


ÅRETS AVSLÖJANDE

En skola för alla, Uppdrag Granskning, Axel Gordh Humlesjö, Henrik Bergsten, Ali Fegan och Kepa Arizala. Juryns motivering: ”För att de i en berörande granskning av samhällets klassutrymmen har bevisat hur valfriheten leder till att barn väljs bort.”

SD och näthatet, Expressen och Researchgruppen, Christian Holmén, David Baas, Martin Fredriksson och My Vingren. Juryns motivering: ”För att de med banbrytande men kontroversiella metoder har röjt hatets nätverk och visat nolltoleransens rätta ansikte.”

Mannen som slutade ljuga och kvinnan bakom Thomas Quick, Dan Josefsson och Jenny Küttim. Juryns motivering: ”För att de med höjd i berättandet och djup i researchen har tagit sig in i samhällets mest slutna rum och gjort ett stort avslöjande större.” 

MIN GISSNING: Expressen-granskningen som gjorts av reportrar som gång på gång publicerar samhällsviktig journalistik. Sverigedemokraterna blev riksdagens tredje största parti, men den här granskningen blottlade främlingsfientligheten inom SD. För David Baas är detta dessutom den andra nomineringen och för Christian Holmén den tredje.