Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Allvar och humor om rasismen

Stora journalistpriset 

Expressens granskning av Sverigedemokraternas kandidater i höstens val kan belönas med ”Stora Journalistpriset”.

Juryn har nominerat Expressen-reportagen om SD-politikerna som ”Årets Avslöjande”.

Det var som om juryn för ”Stora Journalistpriset” ville skicka läsare, tittare och lyssnare en tydlig signal om vad som verkligen är viktig samhällsjournalistik.

För samma dag som Migrationsverket presenterade en ny – höjd – prognos för antalet förväntade asylsökande till Sverige, så nominerades två reportage om Sverigedemokraterna till den prestigefyllda utmärkelsen, som delats ut ända sedan 1966.

Måns Moseson kan vinna priset i klassen ”Årets Berättare” för dokumentärserien ”Rädda Sverige” i P1 Dokumentär.

Och i klassen ”Årets Avslöjande” kan Expressens granskning från valveckan i september, av SD-politiker som spred främlingsfientlighet på hatsajter, belönas.

Juryns motivering om Expressen:

”För att de med banbrytande men kontroversiella metoder har röjt hatets nätverk och visat nolltoleransens rätta ansikte.”

## Jag tycker att den så kallade prisnämnden gör rätt som utmanar rasismen. För det är ju vad juryn gör när den uppmärksammar SD så här, och reaktionerna lär inte låta vänta på sig – de respekterade journalisterna i juryn, alla är etablerade publicister på seriösa medieföretag, riskerar nu smutskastas på undervegatationssajter och i sociala medier. Ett och annat mejl från främlingsfientliga skribenter om att juryn, eller de som nominerats, är ”vänsterextremister” kommer det också att bli.

Det började redan i går. När hatsajten Fria Tider skulle kritisera Expressen-publiceringarna från i höstas genom att kalla en av de nu nominerade för just ”vänsterextremist”, råkade hatsajten i hastigheten istället av misstag publicera en bild på Jack Werner på gratistidningen Metro.

Lite humor, faktiskt, eftersom Jack Werner ju tillhör de nominerade i klassen ”Årets Förnyare” för sitt arbete med ”Viralgranskaren” – som faktakollar rykten på nätet…

Christian Holmén, chef för Expressens grupp för undersökande journalistik, och som nu nominerats till ”Stora Journalistpriset” för tredje gången, sa i går kväll:

– Jag är glad och hedrad över nomineringen, det är som vanligt väldigt hög nivå på alla bidragen.

– I nomineringen talas det om de banbrytande och kontroversiella metoder som använts i det här reportaget, och jag är glad att juryn tagit fasta på det. Vissa exeptionella berättelser kan man bara få fram med exeptionella journalistiska arbetssätt. Att visa upp de politiker som söker allmänhetens förtroende, men som samtidigt anonymt sprider rasistiskt och sexistiskt hat på nätet, är ett sådant fall.

För oss på Expressen, en tidning som grundades för att motverka nazismen och som ännu har inskrivet i vår ”Publicistiska idé” att vi vi ska bekämpa främlingsfientlighet”, är det inspirerande att just arbetet med att belysa rasism på nätet prisnomineras.

David Baas, reporter i grävgruppen och i fjol nominerad till ”Stora Journalistpriset” tillsammans med Christian Holmén för avslöjandet om Sverigedemokraternas ”Järnrörsskandal”, sa i går kväll:

– Det är hedrande att bli nominerad till journalist-Sveriges finaste pris, och ännu ett kvitto på att Expressens satsning på undersökande journalistik behövs – inte minst för att gå på djupet under en intensiv valrörelse, säger David Baas.

## David Baas, som nu nomineras ihop med Christian Holmén men också med Martin Fredriksson och My Vingren från Researchgruppen, har i år gett ut boken ”Bevara Sverige svenskt”. Han kan på goda grunder sägas vara den journalist i Sverige som vet mest om Sverigedemokraterna, och det är känns bra att hans långsiktiga arbete ges detta erkännnade.

David Baas igen:

– Våra avslöjanden under valrörelsens sista vecka visade att hat och rasism ligger och pyr under ytan hos Sverigedemokraterna – trots allt tal om nolltolerans mot extremism. Näthatarna fanns inte bara bland lokala kommunpolitiker utan och bland en av Jimmie Åkessons närmaste män.

Vi är naturligtvis mycket stolta här på Expressen i dag.

Avslöjandena av SD var samhällsviktig journalistik.