Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Ägarna och utgivarskapet

Den svenska presstraditionen med oavhängiga ansvariga utgivare nu utmanas allt oftare.

I veckan handlade det om Handelsbanken TV, som numera kallar sig för EFN, och kanalens eventuella oberoende från sin ägare. Den ansvariga utgivaren, Dagens Industris förre editionschef Anders Lundborg, avgick i protest och under något dygn kunde man i branschpress läsa anonyma vittnesmål om hur Handelsbanken försökt påverka innehållet i den påstått fristående ekonomi-tv-kanalen.

Lisa Rennerstedt, känd från bland annat TV Stockholm, en av TV4:s tidigare lokala kanaler, som är operativ chef för kanalen förnekade alla anklagelser och Johan Lagerström, kommunikationschef på Handelsbanken, en gång på Expressen, duckade elegant alla rallarsvingar om publicistiken.

För oss utomstående, som kanske bara hört glunkas om påståenden om ”produktionsbolaget Strix guldavtal med Handelsbanken om att göra tv”, framstod det hela som en smula… oklart.

Nog har man anat att Handelsbanken inte för stora slantar anlitat kända journalister som Lars Adaktusson, tidigare på SVT och TV8, idag Europaparlamentariker för KD, eller Lennart Ekdal, tidigare på TV4 och idag bland annat på Aftonbladet TV, bara för att ge salig ”A-ekonomi” i SVT eller ”Ekonominyheterna” i Fyran konkurrens om börsbevakning, pensionsfonder och bolån?

Nej. Här finns nog en annan ”Agenda”, som när jag själv en gång var inbjuden med i ett program hos Handelsbanken TV för att frågas ut av Lars Adaktusson om mediernas framtid – varpå Handelsbankens chefsekonom Jan Häggström sedan var nästa gäst och pratade pengar…

## Frågan är om Handelsbanken behöver hymla?

Ett annat exempel på när utgivarskapet utmanades var när fackförbundet Vision, tidigare SKTF, ett TCO-förbund ville frånta redaktionen det uppdraget för det egna organet och istället låta förbundets kommunikationsavdelning styra.

Det blev ett himla liv, på Visions kongress motionerades om att redaktionen själv istället skulle få utse sin chef och till slut backade facket något. Utgivarskapet ligger kvar på tidningen, men denna är numera inlemmad i kommunikationsavdelningen.

Och så har vi Norra Skåne: den Skånska Dagbladet-ägda lokaltidningen i Hässleholm har ju stått i centrum för de senaste årens kanske största debatt om hur nyhetsförmedlingen ska förhålla sig till ägarskapet.

Historien handlade om en obekväm – granskande – kommunreporter som chefredaktören ville flytta på efter en rad artiklar om lokala politiker, som händelsevis också företrädde tidningens ägande. Detta fick inget lyckligt slut, mer än möjligen att Föreningen Grävande Journalister och andra engagerade sig för publicistiken på plats och hela branschen pratade om problemet, men idag har både reportern och hennes nyhetschef – som avgick i protest mot chefredaktören – slutat på Norra Skåne.

## Alla de här konflikterna påminner om den, tror vi, svenska presstraditionen med utgivare som står fria från påtryckningar. Jag värnar också den ordningen, förstås, men inget är ju svart eller vitt.

På gulnade blad kan jag läsa, i en pärm som Expressens före personaldirektör Barbro Lorentzon rådigt räddade från destruering och istället lämnade över till mig, om Expressens första år. Styrelseprotoll, budgetar – och brev. Från Bonniers.

Albert Bonnier J:r brukar beskrivas som en av Expressens grundare tillsammans med redaktionschefen Carl-Adam Nycop och, beroende på hur man skriver storyn, den förste chefredaktören Ivar Harrie. Den senare kallades förvisso huvudredaktör, inte chefredaktör, men det mest intressanta här är de initierade kommentarer som den gamle Abbe gav om ”den nya kvällstidningen”. Där kan man tala om en ägare som lade sig i, och det kan man egentligen inte ha någon synpunkt på när man läser hans konstruktiva kritik.

Thorbjörn Larsson, som städade upp på Aftonbladet och gjorde den störst, kämpade mot LO:s ägarstyrning men kanske är kopplingarna till arbetarrörelsen mindre politiskt känsliga idag? Aftonbladets politiska chefredaktör var ju kommunikationschef hos Socialdemokraterna, flera ledarskribenter på Aftonbladet intervjuades om jobb som talskrivare hos Håkan Juholt, LO finansierar Aftonbladets opinionssajt Politism och Olof Palme International Center stod för resan när Aftonbladets ledarredaktion nyligen åkte till Gaza. Inget konstigt med allt detta, menar konkurrenten, och kanske är det så. Kanske är de ogenerade kopplingarna helt okontroversiella 2014.

## Jag kan tycka att Aftonbladet-modellen är mer transparent och tydlig Handelsbankens ordning. Alla vet ju att Aftonbladet är en S-tidning, LO är till och med delägare, och så borde kanske Handelsbanken kliva fram med kring sin tv-kanal.

Om EFN ska drivas som fristående aktör, så bör nog Handelsbanken placera tv-kanalen i andra lokaler än huvudkontoret och kanske tillsätta en extern styrelse eller ett oberoende redaktionellt råd.

/ GLAD GETING /

Expressen lanserade i veckan en nyhetsapp för smarta klockor.

/ GLAD GETING /

Över 2,2 miljoner läsare per dag. Nytt publikrekord för Expressen!