Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

70 år med Expressen

I dag är det 70 år sedan Expressen kom ut med sitt första nummer.

Ivar Harrie, Per Wrigstad, Bo Strömstedt, Erik Månsson, Olle Wästberg, Christina Jutterström, Staffan Thorsell, Joachim Berner, Otto Sjöberg… Expressens alla tidigare chefredaktörer instämmer nog om jag konstaterar att ”den nya kvällstidningen”, som den kallades i reklamen 1944, blev framgångsrik också mycket tack vare engagerade direktörer som Bertil Norgren, Åke Ahrsjö och Bengt Ottosson.

Det äger sin självklarhet att en jubileumsdag minnas skribenter som Kid Severin, Ingvar Hedlund, Cecilia Hagen, Svante Löfgren, Olle Bengtzon, Brita Håkansson, Björn Nilson, Bernt Bernholm, Mats Olsson, Bertil Jansson, Stig Bodin, Håkan Matson, Leif Brännström, Alf Montan, Lennart Eriksson, Anders Björkman, Sylvia Vollenhoven, Lars Näslund, Tommy Schönstedt, Per Svensson, Alf Thoor, Pelle Wendel, Curt Rådström, Jan Lindström, Rolle Ståhlström Lennart Öjesten och många till.

Fotografer som bland andra Jan Delden, Torbjörn Andersson, Jens Assur, Roger Turesson, Jacob Forsell, Jan Düsing, I dag tänker vi också på Arne Lemberg: 1979 korsade han Victoriasjön för att rapportera om kriget i Idi Amins Uganda – men mördades av en milis när han steg i land., Paul Hansen och Tore Falk som gjorde Expressen till Bildtidningen.

Mer anonyma chefer och redigerare som nyhetsvärderade och formulerade de roliga rubrikerna. Nyhetschefen Sigge Ågren, förstås, och alla som följde: Edgar Antonsson, Roland Aldeheim, Bengt Bengtzon, Stig Hoffman, Lasse Persson, Olle Petrini

Ni minns dem kanske inte alla, men jag gör det, Expressen gör det. Inte sällan har de försatts i fara för att de försökt göra sitt jobb. Utrikeskorrespondenter som Ulf Nilson, Arne Thorén, Dieter Winter, Herman Lindqvist och våra dagars Terese Cristiansson och Kassem Hamadé är omistliga delar av det som utgör den klassiska kvällstidningen.

I dag tänker vi också på Arne Lemberg: 1979 korsade han Victoriasjön för att rapportera om kriget i Idi Amins Uganda – men mördades av en milis när han steg i land.

## Jag kan inte räkna upp alla som bidragit till Expressen sedan den 16 november 1944, men insatserna har haft stor betydelse för medieutvecklingen.

”Kvällstidningsspråket”, som det lite slängigt kallas, har letat sig in i vardagligt tal och ibland ända in i ordboken. Tacka reportrar som Gösta Ollén och Sten Berglind för det. Skänk också Gabriel Grünewald en tanke varje gång du flyger i Sverige, Expressens distributionschef var nämligen drivande i att utveckla inrikesflyget.

Satellittryckier, telefotosändare och flyhänt redigering. Bilagor, magasin och tilläggsprodukter. Gång på gång har Expressen varit först och kanske är det därför som vi nu lanserar en ny sajt i månaden, är den enda stora desktopsajten som ökar trafiken 2014 och är den mobilsajt som ökar mest och som dubblat sin marknadsandel till konkurrenten på bara ett år. Det går fort nu.

2,1 miljoner läser Expressen en genomsnittlig dag och vi förbereder oss nu för 70 år till. Expressen har gått med vinst varje år sedan 2003, några av de senare räkenskaperna har varit det bästa i tidningens historia, och det blir positiva siffror i år med. Samtidigt fortsätter vi satsa: i veckan släpptes en ny mobilsajt för iPhone – och det kommer mer.

## Expressens uppdrag formulerades redan dag ett: ”roa, oroa och förarga”. Det gäller än. Nyheter, nöje, sport och opinion är vår genre, och i liberal anda försvarar vi yttrandefrihet och bekämpar främlingsfientlighet.

Det saknas inte utmaningar. Men en tidning som stoltserar med skribenter som Astrid Lindgren, Evert Taube, Vilhelm Moberg, Lars Forssell, PO Enquist, Anders Ehnmark – och som Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund kallat för ”mitt universitet” – möter framtiden an.

Thomas Malmquist avslöjade 1990 ”Spelskandalen”, fick kritik av både sportvärlden och konkurrenter – men fick rätt till slut. Expressen räds inte kontroverser, tidningen vara bara några år gammal när pingströrelsens förgrundsfigur Lewi Pethrus krävde att den skulle läggas ner på grund av sin skandaljournalistik…

Så kan det låta fortfarande när våra krönikörer debatteras i sociala medier, eller när man på så kallade hatsajter sågar de avslöjanden om främlingsfientlighet inom Sverigedemokraterna som David Baas och Christian Holmén gör gång på gång.

På torsdag kan Baas och Holmén, som båda varit nominerade tidigare, tilldelas ”Stora Journalistpriset” för sina granskningar av rasismen inom Sveriges tredje största parti.

Expressen har fortfarande sting.