Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tårar på redaktionen i går

Dawit,SJF

I går fyllde Dawit Isaak 50 år. Jag och flera andra, som DN:s kulturchef Björn Wiman och sångerskan Lisa Nilsson, uppvaktade honom med ord och sång hos Svenska Journalistförbundet. Helena Giertta, chefredaktör för Journalisten, och Kurdo Baksi, eldsjälen bakom SvartVitt, arrangerade mötet och där var också Betlehem Isaak, Dawits dotter, och pr-strategen Brit Stakston, som tagit så många bra initiativ för den här saken.

SVT, TV4 och Expressen TV sände och gjorde inslag och själv medverkade jag bland annat i SVT:s ”Kulturnyheterna”. Jag tycker att det är viktigt att manifestera Expressens engagemang för yttrandefrihet, men inget av det som jag sade på scenen hos Journalistförbundet gick att jämföra med de starka ord som Betlehem Isaak delgav hundratals Expressen-medarbetare på centralreaktionen i Marieberg i går.

Betlehem var hos oss, fick ta emot en blombukett av mig å sin fars vägnar, men berättade också om hur familjen ser på det arbete som så många gör. Vi hade just firat nya trafikrekord och jag hade delat ut blommor till Johanna Cardell, första Expressen.se-reporter att ge sig ut i skärgården för att leta ubåt, och till Andreas Andersson, inhoppande editionschef på tidningen vars nattgäng gjorde 88 (!) sidor ubåt under sitt pass. Men allt detta detta bra, påpekade jag inför alla, var och är intet värt om vi inte alltid påminner oss om varför Expressen grundades (för att motverka nazism) och vad Expressen gjort (bekämpat apartheid). Nu står vi upp för Dawits Isaaks sak.

Liljestrand