Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Kan Alice mediefrågorna?

Alice Bah Kuhnke hade jag aldrig gissat på.

Kulturministerns viktigaste fråga blir den framtida finansieringen av public service.

Hon måste också presentera en mediepolitik som säkerställer den lokala journalistiken.

Alice Bah Kuhnke saknar inte bara erfarenhet av riksdag och regering, hon blev faktiskt medlem i Miljöpartiet bara dagarna före utnämningen till kulturminister.

Ändå är det nog få statsråd som hyllats så, redan innan hen ens presenterat ett enda politiskt förslag och än mindre fattat några som helst beslut.

– Ett oväntat och spännande val, sa Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld om ministern.

– Det är ett exceptionellt och spännande val, sa Benny Fredriksson som är vd för Kulturhuset Stadsteatern.

– Ett genidrag, twittrade Jonas Gardell.

– En fantastisk utnämning, sa Gunilla Herlitz som är affärsområdeschef för Bonnier News.

– Det bästa som kunde hända, sa skådespelaren Eva Röse.

– Ohämmat uppspelt över Alice Bah Kuhnke som kulturminister, twittrade Lina Thomsgård som grundade Rättviseförmedlingen.

–      Ett utmärkt oväntat och modigt val, sa Författarförbundets vd Gunnar Ardelius.

–       Alice Bah Kuhnke är ett kul och oväntat namn, skrev Lotta Gröning.

–       Jag tror att Alice Bah Kuhnke blir utmärkt som kulturminister, sa Unn Edberg, ordförande för Sveriges Tidskrifter.

– Jag har bara positiva saker att säga, sa Moderna museets chef Daniel Birnbaum.

– Alice Bah Kuhnke har en bra bredd, sa Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna.

– Hon har ett gott namn och god kompetens, men hon är helt oprövad i den här typen av sammanhang, sa statsvetarprofessorn Ulf Bjereld.

–      Hon har en väldigt god kännedom om ungdomskultur och amatörkultur,sa Gunno Sandahl, kulturchef Folkets hus och parker.

–      Spännande, sa Utbildningsradions vd Erik Fichtelius.

– Ett utmärkt val, sa Dramatens chef Marie-Louise Ekman.

Jag kan göra listan längre, men det behövs väl knappast.

Kulturredaktörerna – som Karin OlssonExpressen, Åsa Linderborg Aftonbladet och Björn WimanDN – var förstås mer svårflörtade i sina recensioner, men ingen av alla dessa tyckare vet ju vad Alice Bah Kuhnke egentligen vill göra som kultur- och demokratiminister.

## Medieskatt? Digital moms?

Det lilla vi ändå kan gissa oss till är att Miljöpartiet vill reformera presstödet så att inga skattepengar kan gå till rasistiska medier, att man inte har några planer på att ta bort den så förhatliga reklamskatten och att partiet vill låta genomföra en stor medieutredning.

Jag känner inte Alice Bah Kuhnke, även om vi i somras råkade hamna vid samma bord på en krog under Almedalsveckan, men jag ser fram emot att ta del av hennes tankar.

Hur ska public service finansieras? Ska vi behålla radio- och tv-avgiften eller ersätta den med en medieskatt? Ska Högsta förvaltningsdomstolens besked om att tv-tittande på exempelvis läsplattor inte är avgiftspliktigt få fortsätta att gälla?

Hur ska politiken bidra till mångfald i media också på mindre orter? Eller ska samhället acceptera att omstruktureringen av branschen gör att lokal-tv stationer läggs ner och att utgivningen av lokaltidningar hotas? Och hur påverkas demokratin av den hotande medieskuggan?

Det här är två extremt viktiga frågor, och båda hänger – som allt annat – ihop med digitaliseringen.

## Jag ser fram emot hennes svar. Tv-licensen, som den ju kallas, måste rimligen omfatta också unga med smartphones och inte bara pensionärer med tjock-tv. Och staten måste säkerställa att medborgarna erbjuds opinions- och nyhetsjournalistik också i småstäder.

Alice Bah Kuhnke, då? Här och där kan vi nu åter läsa om de gamla bröstbilderna i tidningen Okej och att hon var programledare i ”Disneyklubben” i SVT.

Men därefter studerade Alice Bah Kuhnke statsvetenskap och internationella relationer på Stockholms universitet, var chef för avdelningen Idéer för livet på Skandia, generalsekreterare för Rättvisemärkt, chef för Kooperativa institutet, hållbarhetschef på ÅF och senast generaldirektör för Ungdomsstyrelsen.

Dessutom har hon varit vice ordförande för Kristliga föreningen av unga människor, deltagit i Svenska kyrkans kyrkomöte och haft styrelseuppdrag för bland annat Rädda barnen, Young Women Solidarity, Ickevåldsfonden, Artister mot nazister och Dramaten.

Alice Bah Kuhnke må sakna bakgrund i partipolitiken, men hon kan uppenbarligen annat.

Kan hon mediefrågor med?