Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Just nu: Rättegång om hot mot oss

Nu har huvudförhandlingen i hovrätten i Göteborg inletts. Vi sitter i sal B och det handlar förstås om Kamil Ryba, ledaren för Swedish Defence League, som tidigare i år dömdes av till fängelse av tingsrätten för brott mot medborgerlig frihet för hot mot mig, GT:s chefredaktör Frida Boisen samt GT: s redaktionschef Björn Lindsten.

Hovrättens ordförande konstaterade nyss att den här rättegången handlar om ”en utomordentligt ovanlig brottsrubricering”, och åklagaren påminde om Ryba hade ”uppsåt att påverka den allmänna opinionsbildningen”. Advokat Esa Kymäläinen, Expressens ombud från Danowsky & Partners, berättade om Expressens historia och att tidningen ”tidigt tog avstånd från nazismen”.

Under sakframställningarna nu har åklagaren och målsägarbiträdet redovisat Expressens granskning av främlingsfientlighet på hatsajter i december 2013, och hovrätten har också fått höra hur Kamil Ryba uppträtt hotfullt mot tidningen därefter. Ryba nekade i tingsrätten och nekar här, och nu fortsätter processen med uppspelning av förhören från den förra förhandlingen.

Precis som i tinget har en vän till Ryba brutit mot fotoförbudet i rättegångssalen, då publicerades en mobilbild inifrån säkerhetssalen och i dag har rättens ordförande uppmanat mannen som tog ett foto här att omedelbart radera den bilden.

För mig, som företrädare både för Expressen och hela mediebranschen, är det här en viktig process. Åklagare Ulrica Åberg har valt att driva detta som ett högmålsbrott, vilket alltså är mycket allvarligt och markerar med vilket allvar samhället ser på otillbörliga försök att påverka nyhetsförmedling och opinionsbildning.

Nu ska vi se på förhören.