Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressens ubåtsjakter genom åren

Nattens lästips är Nyhetsbloggen, som skrivs av Expressens redaktionschef Magnus Alselind. Första inlägget handlar om reportern Karin Sörbrings förberedelser inför stora intervjuer. Bokmärk Nyhetsbloggen, tycker jag.

Här är min söndagskrönika:

x x x

Jag minns att jag stod med gåtans lösning i min hand. De slutgiltiga bevisen. Ryska sjökort över ett område på västkusten där marinen bara något år tidigare jagat ryska ubåtar, hittade i en strandkant av en privatperson som överlämnat allt till Expressen.

Nu ­– i entrén på försvarsmaktens högkvarter på Östermalm i Stockholm – var dokumenten torra, men den sovjetiska marinens emblem ännu knögliga efter att ha legat i vattnet.

Få nyhetshändelser är väl mer klassisk kvällstidning än ubåtsjakter, låt vara att det var Svenska Dagbladets skicklige försvarsreporter Mikael Holmström som i går kväll avslöjade de sensationella uppgifterna om en misstänkt skadad rysk ubåt i Stockholmsområdet.

Det är många som nu minns U137.

Hilmer Löfgren, Expressens riksredaktör i Karlskrona, tog emot samtalet om att en rysk ubåt hade gått på grund i blekingeskärgården. Samma tips fick hans företrädare, Stig Alkagen, i Vickleby på Öland. Men det kunde väl ändå inte stämma? Det var 1981 och ubåtsjakternas tid var ännu inte.

Med U137 förändrades allt.

Robert Aschberg var den första Expressen-reportern som Stockholmsredaktionen skickade ner till Gåsefjärden. Sen följde Leif Brännström, och snart flyttade nyhetschefen Roland Aldeheim bokstavligen ner till Karlskrona.

Roland lät hyra hela OK-hotellet, senare Scandic, alldeles vid infarten till örlogsbasen för de 30-talet journalister som Expressen förstärkte med i Karlskrona från Malmö-, Jönköpings- och Stockholmsredaktionerna.

Utanför hotellet fanns en landningsbana för helikoptern Expressen använde för att kunna följa ubåtsdramat från luften. Till och med tidningens eget plan flögs ner.

Vid kaj låg inhyrda fiskebåtar och den snabbgående motorbåt som Expressen hyrt för att försöka komma så nära U137 som möjligt.

## I går sände Expressen TV direkt hela dagen från Kanholmsfjärden, och från och med 22-tiden sände vi live igen från ryska ambassaden och skärgården om SvD-uppgifterna om en skadad rysk miniubåt.

Under det kalla kriget var Expressens journalister, precis som nu i helgen, också till sjöss för att nå fram till det absoluta spaningsområdet.

Under U137-dramat för 33 år sedan försökte bland andra Leif Brännström, Anneli Rogeman – som idag är vd för We Effect – och fotografen Bernt Claesson ta sig igenom marinens avspärrningar i natten och lös med ficklampor för att undvika minor och grund.

Ibland blev det dramatiskt – på land. När beskedet om att U137 var lastad med kärnvapen kom, åkte Robert Aschberg och fotografen Ulf Ryd direkt till Hotel Aston i Karlskrona där den sovjetiska marinattachén bodde, rusade upp till hans rum och smällde på med blixtbilder när dörren öppnades. Attachén trodde att han blev attackerad, flydde in i hotellrummet och larmade Moskva. Som larmade svenska UD. Som larmade hotellet. Som kastade ut Expressen.

## Efter U137-incidenten blev det ubåtsjakt efter ubåtsjakt: i Hävringebukten, exempelvis, avlossade marinen 1988 hela 36 Elma-granater och 32 sjunkbomber vid ett och samma anfall mot en främmande ubåt.

Men den enda gång som Sverige officiellt anklagat grannlandet i öst för kränkningar var 1983, när statsminister Olof Palme lämnade över en protestnot för ubåtsaktivitet inne i Hårsfjärden.

Ubåtsjakterna i svenska vatten blev till världsnyheter och Roland Aldeheim, Expressens nyhetschef, gjorde gemensam sak med Aftonbladets Bert Willborg och bildade ”Sjunk”, en förening för journalister som bevakat ubåtsjakter.

Bernt Claesson deltog i sex stycken och fick följaktligen sex signaturer av Aldeheim; för att komma riktigt nära händelseutvecklingen lät Claesson och en kollega, fotografen Tommy Pedersen, en gång till och med folkbokföra sig som inneboende på en skärgårdsö för att kunna passera marinens avspärrningar.

Ubåtsjakterna lockade många nyfikna – också kändisar. 1987 letade marinen i Törefjärden utanför Kalix, helikoptrar släppte chockgranater men mycket mer hände inte. På kvällen spelade Robert Wells på Stadshotellet i Luleå, och i bastun kopplade officerare av. Där i värmen satt också Expressens reporter Lars Näslund och fotograf Torbjörn Selander för att lyssna på vad som egentligen hände, och vid 05-tiden på morgonen gled i godan ro en bevakningsbåt från KA5 in i fjärden. Då blev det pådrag.

Näradeadline, men nattchefen Bengt Bengtzon ville ha nya bilder – så det blev snabb färd tur och retur. Robert Wells hakade på i baksätet, och trots att det sägs ha gått väldigt fort de sju milen tillbaka till hotellet, kunde man i tidningen samma dag se vattendroppar på ”Sellas” foto som publicerades. Hemmaredaktionen hade i princip slitit bilden ut ur telefotosändaren får att hinna få med den…

## Helgens ubåtsjakt skiljer sig från alla tidigare. Live-tv, direktrapportering på nätet – det är en helt ny mediesituation. Därför är det också bra att försvarsmakten blir mer öppen med åtminstone allt som skärgårdsbor, färjeresenärer och journalister ser.

Mitt scoop?

En tjänsteman från Must, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, var mycket intresserad av de påstått hemliga militära sjökorten som jag hade bett att få visa och få validerade… men efter att ha lånat några av dem och rådgjort med några kollegor en stund, kom han tillbaka och konstaterade att det var standardhandlingar från den civila handelsflottan i Sovjet och att det var vanligt att sådana sjökort helt sonika slängdes över bord.

De militära symbolerna var standard också på den handelsflottans sjökort, visade det sig.

Jag fick till och med tillbaka alla dessa papper, med spännande handskrivna noteringar på kyrilliska, och lommade åter mot Expressen-huset i Marieberg.

Vi får väl hoppas på bättre lycka för både journalister och ubåtsjägare i dag, om nu främmande makt kränker oss.

/ GLAD GETING /

Expressens totala annonsintäkter är, hittills i år, fyra procent högre än 2013. Och det trots det strukturella tappet för papperstidningar.

/ SUR GETING /

Det var naturligtvis politiskt omoget av JIMMIE ÅKESSON att skylla sin sjukdom på ”vedervärdig kampanjjournalistik”. Men det är ovärdigt att skämta om hans situation. Man får tycka vad man vill om SD:s politik, men alla bör önska Åkesson ett tillfrisknande.