Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

NEJ TILL RASISM – PÅ RIKSDAGSHUSET

När jag skriver det här har vi gjort klart den första riksupplagan, den som trycks i Borås, och snart också Stockholmsupplagan som trycks i Akalla. Det är dags att gå och lägga sig, det är mindre än fem timmar till dess att vallokalerna slår upp dörrarna, och det stundar ju en spännande dag. Men redan på lördagskvällen lyste vi upp riksdagshuset:

EXP,hus,val,rasism,2014

Budskapet från Expressen är bekant: ”NEJ TILL RASISM”. Ställningstagandet provocerar säkert en och annan, men en tidning som grundades för att motverka nazism och som tidigt kampanjade mot apartheid har förstås ett särskilt uppdrag i dessa dagar. Att projicera stora löpsedlar på husfasader är ju ett sätt att opinionsbilda, sajten ser därför ut så här i natt:

EXP,2014,val,rasism

Om man ska tro opinionsmätningarna blir Stefan Löfven ny statsminister, och därför är det bra att han tar ställning på ettan i dag:

etta

Vi hade gärna publicerat en bild på den nuvarande regeringschefen, Fredrik Reinfeldt, också. Och Reinfeldt ville vara med och markera mot rasismen – men inte om Stefan Löfven fick vara med på samma förstasida. Så därför blev det bara S-ledaren. Så kan det vara i en valrörelse, det vet ju jag som bevakat flera sådana, och jag nämner detta bara för att jag vet att det i dag kommer att ställas frågor om varför Expressen endast har S-ledaren på förstasidan på valdagen? Det saknas ju inte främlingsfientliga mediekritiker som i sociala medier, mest hela tiden, anklagar Expressen för att vara i bästa fall en ”vänsterextrem tidning”. Själv sägs jag vara ”kommunist”, så jag tycker att det är lika bra att omedelbart dementera alla kommande konspirationsteorier.

Expressens engagemang är heller inte nytt:

EXP,2010,Nej,etta,alla

Så här såg det ut 2010, förra gången som Sverige gick till val, och som ni alla vet är det fortsatt viktigt att opinionsbilda för det goda.

Vi fortsätter i dag, och så här ser våra lokala editioner ut denna söndag:

IMG_8027.PNG

IMG_8026.PNG