Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Kreativa förstasidor

Dagen efter valet blev också intensiv. Jag intervjuades av fem olika utländska medier, som alla ville veta mer om Sverigedemokraternas framgångar, men också av svenska branschsajten Dagens Media som ville veta mer om så kallade säljytor.

En förstasida eller en löpsedel dagen efter ett val ska ju sammanfatta känslan, som när Expressen efter det historiska resultatet 1976 bara skrev ”SEGRARNA” och ”FÖRLORARNA” på löpet. Eller som när vi efter EU-valet i somras skrev ”FI” och ”FAN” på ettan. Det här är ju exponeringsytor som syns hos 9 500 återförsäljare, så det gäller att tänka till”, sa jag bland annat. Läs hela intervjun här.

Förstasidor och löpsedlar, ja. Efter större nyhetshändelser är det alltid intressant att se tillbaka på de senaste dagarna:

Lofven,etta

Ettan ovan är från i söndags.

Lofvenlop

Här ovan är gårdagens löpsedel – med ett annorlunda grepp som editionschefen Marcus Wallén kom på: inget tidningshuvud, alltså ingen logotype, överst utan bara en bild. ”Briljant redigering”, sa jag på ett stormöte på Expressens centralredaktion under måndagseftermiddagen när vi uppmärksammade god journalistik den senaste tiden.

Expressen,val,2014,etta

Här är måndagsettan om valresultatet, den som redaktionschefen Magnus Alselind föreslog. En klassiker som många utländska medier uppmärksammat, och i dag – tisdag – ser förresten danska morgontidningen Berlingskes förstasida ut så här:

Berlingske,val

Berlingske, alltså, men på måndagen gjorde vi ju en etta till. Nämligen kvällsupplagans:

extra-etta

Kul grepp, detta med, och lite gott humör är inte fel det allvarliga läget till trots. Tillltalet fungerar väldigt bra här, det ”klassisk kvällstidning” – ett uttryck jag använde på stormötet i går ner flera medarbetare fick blommor för bra jobb.

Anna Bäsén hyllades för sitt wallraffreportage om hemtjänsten i serien ”Jag vet hur in mamma har det”, Diamant Salihu för artikelserien ”Det nya landet” och David Baas och Christian Holmén för sin undersökande journalistik om SD. De fick välförtjänta applåder.