Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

JK säger nej till Jim OIsson

I går beslöt Justitiekanslern (JK) att lägga ner förundersökningen om misstänkt brott mot yttrandefrihetsgrundlagens bestämmelser om tystnadsplikt i fallet Jim Olsson vs. Expressen. På ren svenska: Jim Olssons anklagelse mot Expressen har bemötts av tidningen, och nu är utredningen nedlagd av JK. Ingen enskild medarbetare här har för övrigt heller varit misstänkt för något brott, vilket – felaktigt – har påståtts på hatsajter.

Den granskning som Expressen publicerade om Jim Olsson avslöjade att han vräkt ur sig om ”obehövda muslimer”, slagit fast att ”terroristerna är invandrade islamister” samt jämfört moderater med ”Hitlers hantlangare”. Statsministern kallades kort och gott för ”psykopaten Reinfeldt”. Så höll han på, docenten i Västra Frölunda, och det var sådant näthat som David Baas och Christian Holmén skrev om i Expressen när de granskade främlingsfientlighet och näthat.

Expressen har naturligtvis samarbetat fullt ut med JK och nu är förundersökningen nedlagd. Det är bra. Men Baas och Holmens senaste reportage om 18 SD-politiker som nu alla – alla! – kastas ut ur partiet visar att det uppenbarligen finns mer att skriva om.

Jim Olsson formulerade sig otillständigt i sina inlägg, och han hade därefter det dåliga omdömet att inte be om ursäkt och ärligen tillstå att man inte bör bidra till att piska upp obehagliga stämningar med ett sådant språkbruk i offentliga debatter. Istället för självkritik satsade Olsson på att formulera en störtskur av anmälningar mot Expressen till alla möjliga instanser, faktiskt för just den undersökande journalistik av Baas och Holmén som senare belönades med ”Guldspaden”. Nu kan vi lägga också JK till handlingarna.