Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Ottosson slutar – Herlitz ny vd

BengtOttosson,desk

Expressens vd Bengt Ottoson, 62, meddelar just nu medarbetarna här att han går i pension. Bengt kom till tidningen 1994, från Kvällstidningsbolaget som vi drev med ihop med Aftonbladet, och blev först distributionschef och därefter vd, när han 2001 efterträdde Staffan Lundeborg.

Resten är, faktiskt, tidningshistoria: under den tid som Bengt Ottosson varit ansvarig för AB Kvällstidningen Expressens ekonomi har resultatet varit totalt 1,2 miljarder kronor, och under den senaste tioårsperioden har lönsamhetsmarginalen varit i snitt 7 procent med ett resultat för det här decenniet om 1 072 000 000 kronor. I fjol var vinsten nästan 100 miljoner kronor och marginalen 8 procent.

Under de senaste två åren har vi haft en otroligt hög digital tillväxt både vad gäller trafik och intäkter”, säger Bengt Ottosson i en kommentar till det beslut som han i denna stund berättar om mitt på centralredaktionen.

BengtOttosson,JoachimBerner

När han tillträdde 2001 hade dock Expressen stora problem; lanseringen av det som kallades för ”Nya Expressen”, den redesign av layoutgurun Mario Garcia som initierats av nye chefredaktören Joachim Berner, hämtad från Dagens Nyheter för att rädda tabloiden tre våningar upp i Mariebergshuset, och som hade genomförts av de dåvarande redaktionscheferna, alltså vår nuvarande magasinschef Anna-Clara Welander och jag själv, blev ett praktfiasko och Expressens upplagetapp accelererade.

På senvåren 2001 var vi fortfarande Sveriges största dagstidning, i juli kom så första utgåvan av en mer nedtonad, eftertänksam och analytisk Expressen… och i augusti var Aftonbladet plötsligt nästan 140 000 exemplar större per dag. Det gapet har vi nu tagit igen, och gått om, men 2002 gjorde Expressen nästan en kvarts miljard kronor i förlust och goda råd var bokstavligen dyra.

BengtOttosson,OttoSjöberg,upplaga

Styrelseordföranden Thorbjörn Larsson, som Bonniers tillsatte när det gick som sämst för Expressen, utnämnde Otto Sjöberg till ny chefredaktör. Ottosson & Otto (vars mötesrum internt kallades för ”Ottomanen”) blev radarparet som vände Expressen till vinst redan 2003. Med samma ledningsgrupp som hade varit med om upplageraset två år tidigare, bland dem Per-Anders Broberg som fortfarande är ställföreträdande ansvarig utgivare, blev Expressen en stabil vinstmaskin. Det var stundtals en mycket smärtsam resa, cirka 200 tjänster försvann i ett sparpaket som sänkte våra kostnader dramatiskt, men det fanns ett tydligt fokus och, trots allt, en tro på framtiden.

BengtOttosson,Victoria

De senaste fem åren har lönsamheten varit 489 miljoner kronor, och faktum är att under Bengt Ottossons vd-tid har faktiskt Expressens näst mest och tredje mest framgångsrika år infallit: 2008 och 2010. Bara 1992, när Erik Månsson efterträtt Bo Strömstedt som chefredaktör och när legendaren Åke Ahrsjö gjorde sitt sista år som vd, tjänade Expressen mer pengar.

Det är ju onekligen rätt skilda förutsättningar nu jämfört med då, konkurrensen har hårdnat, men det finns fortfarande ett tydligt fokus och en tro på framtiden. Expressen har aldrig haft fler läsare än idag, de digitala plattformarna har publikrekord nästan varje vecka och den digitala tillväxten är stark: 72 procents intäktsökning i fjol och de tre senaste månaderna har varit riktigt bra. Häromveckan hade Expressen totalt cirka sex miljoner unika besök på desktop- och mobilsajterna, vilket gör oss till Bonnier-koncernens klart största aktör. Sådant är inte oviktigt när styrelsen fattat beslut om att Expressen över tid ska bli marknadsledande också i de nya kanalerna.

Bengt Ottosson har haft Thorbjörn Larsson, Jonas Bonnier, Torsten Larsson och Gunilla Herlitz som sina styrelseordföranden och jag är säker på att de alla skulle hålla med mig om att han är en försiktig general. Jonas Bonnier konstaterade en gång att Bengt minsann alltid levererar bättre än sina prognoser, så det är väl inte oväntat att Expressen hittills i år – före strukturkostnader – levererar ett bättre resultat än budget.

BengtOttosson,TT

Precis som Åke Ahrsjö, som 1966 blev vice vd inom Dagens Nyheter på den tid då Expressen formellt fortfarande var en del av morgontidningens organisation, och som förstås blev vd för Expressen när kvällstidningen blev ett eget bolag 1987, har också Bengt Ottosson vunnit kollegors och konkurrenters respekt. Idag är han styrelseordförande för både TT Nyhetsbyrån och branschorganisationen Tidningsutgivarna, och han är dessutom styrelseledamot i INMA (International News Media Association) – i en styrelse som har New York Times vice vd som ordförande och ledamöter som bland andra The Times of Indias vd. Här nedan ses förresten Bengt debattera public service med Sveriges Radios vd Cilla Benkö i morgon-tv:

BengtOttosson,SVT

Under ett extrainsatt styrelsemöte på Bonnier AB:s huvudkontor i förmiddags utsågs Gunilla Herlitz till tillförordnad vd för Expressen. Gunilla, som förresten var nyhetschef här under det där olycksaliga året 2001, fortsätter samtidigt som vd för Dagens Nyheter.

Allt går igen, alltså, det var ju DN-direktören Sten Dehlgren som utredde en lansering av en ny kvällstidning inför Expressens premiär 1944 och det var också DN:s vice vd Helge Heilborn som då blev den oblyga – för inte säga kaxiga – kvällstidningens bästa vän när den skulle hävda sig emot allt och alla. Vad det nu led så tog Bertil Norgren, Åke Ahrsjö och några till vid som ekonomiskt ansvariga för Expressen, och jag tror att de skulle vara stolta över Bengt Ottossons insats de senaste 13 åren.

Tomas Franzén, som i år efterträtt just Jonas Bonnier som chef för vårt moderbolag Bonnier AB, blir för övrigt ny styrelseordförande för Expressen när Gunilla Herlitz blir mer operativ hos oss vid sidan om DN-jobbet.

Bonnier, Expressen – och DN. Allt går igen. I höst fyller den här tidningen 70 år, så vi som numera snackar så mycket om appar och webb-tv osv säger väl som de sa redan 1944: vi ska tänka nytt och bli störst.