Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Terrrorhotet i Norge

Sovjets press på Sverige för att få loss den i Karlskrona grundstötta ubåten U137? USA:s ultimatum till Saddam Hussein om att lämna Irak? Det finns säkert fler exempel från världspolitiken, men det 1981 och 2003 som jag tänker på när nyhet efter nyhet om terrorhotet mot Norge ramlar in som flashar i min mobiltelefon.

Vårt grannland är, enligt säkerhetspolisen där, utsatt för ett hot om en förestående terroristattack. Det är de snabba medierna, som TV2:s Nyhetskanalen och kvällstidningarna Verdens Gang och Dagbladet, som dominerat bevakningen i grannlandet hittills och mitt i alla förberedelser för ännu ett vansinnesdåd är det – som publicist – värt att konstatera skillnader i skildringen av denna enorma sak.

NRK, public service-bolaget, bröt till och med en direktsänd presskonferens om den eventuella attacken och hänvisade till bristande bemanning. Jag ska inte peka finger i denna stund, det måste – så kort efter bomben i Oslo och Utøya – vara fruktansvärt att åter igen planera för sådan här rapportering. Men samtidigt kan det rimligen inte finnas något viktigare att berätta om.

Norska TV2 har en väldigt effektiv organisation, jag besökte Nyhetskanalen bara för några månader sedan, och som kvällstidningsredaktör är det enkelt att föreställa sig vad kollegorna Torry Pedersen på VG och John Arne Markussen på Dagbladet tänker på nu. Jag har den största respekt för deras skicklighet, och tyvärr har deras redaktioner också viss erfarenhet av detta, men jag hoppas att de inte behöver visa på sina färdigheter de närmaste dagarna. Aldrig är journalistiken viktigare än i såna här stunder, när kanske en katastrof väntar, men det vore verkligen önskvärt om vi nu slapp se hur effektiv realtidsrapporteringen har blivit.