Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

SD-politiker okynnesanmäler

Det här känns som ett blogginlägg jag har skrivit förr, men vi får väl ta det igen: en SD-politiker som avslöjats av Expressen och tidskriften Expo uppskattar inte redovisningen av det förflutna. Politikern – som är ”ofredad och kränkt” – kräver att Justitiekanslern ska agera mot Expressen. Själv vill politikern ha 250 000 kronor i skadestånd, som plåster på såren för att granskningen i Expressen fick Sverigedemokraterna att stryka honom från kandidatlistan till kommunfullmäktige i Hässleholm.

Det handlar om Bengt-Göran Rudbring, som omskrevs i reportaget ”SD-männens hemliga band till nazister”:

SD,Rudbring,bild

David Baas skrev artikeln och för honom, och senare också ytterligare en reporter, erkände Rudbring att han varit medlem i nazistpartier. Baas konstaterade:

När Expressen får tag på Rudbring på telefon medger han att han varit medlem i de två nazistiska partierna Nordiska rikspartiet och Nationalsocialistisk Front – det senare partiet så sent som 2007. Han berättar också att han gick på torsdagsmöten hos Nysvenska rörelsen i Malmö.”

I sin polisanmälan är Rudbring emellertid inte lika pigg på att tillstå sin nazisthistoria, och flera branschmedier berättade i går om hans kritik mot Expressen. Till Journalisten sa jag bland annat så här om SD-politikerns agerande:

SD,Journalisten,RudbringTill Dagens Media sa jag bland annat:

SD,DagensMedia,2,Rudbring

Och till Resumé sa jag bland annat:

SD,Resume,Rudbring

Jag tycker att det är bra att SD agerar mot politiker som varit med i nazistiska organisationer, men partiet borde ställa sig frågan varför såna här filurer söker sig till just SD?

UPPDATERAT: Nu har JK fattat beslut om att inte inleda någon förundersökning om brott. JK konstaterar:

”Oavsett om det i detta fall skulle föreligga förtalsbrott eller inte, ger uppgifterna i anmälan inte underlag för bedömningen att det från allmän synpunkt motiverar ett ingripande genom allmänt åtal. Förundersökning ska därför inte inledas.”