Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

SD-politiker okynnesanmäler

Det här känns som ett blogginlägg jag har skrivit förr, men vi får väl ta det igen: en SD-politiker som avslöjats av Expressen och tidskriften Expo uppskattar inte redovisningen av det förflutna. Politikern – som är ”ofredad och kränkt” – kräver att Justitiekanslern ska agera mot Expressen. Själv vill politikern ha 250 000 kronor i skadestånd, som plåster på såren för att granskningen i Expressen fick Sverigedemokraterna att stryka honom från kandidatlistan till kommunfullmäktige i Hässleholm.

Det handlar om Bengt-Göran Rudbring, som omskrevs i reportaget ”SD-männens hemliga band till nazister”:

SD,Rudbring,bild

David Baas skrev artikeln och för honom, och senare också ytterligare en reporter, erkände Rudbring att han varit medlem i nazistpartier. Baas konstaterade:

När Expressen får tag på Rudbring på telefon medger han att han varit medlem i de två nazistiska partierna Nordiska rikspartiet och Nationalsocialistisk Front – det senare partiet så sent som 2007. Han berättar också att han gick på torsdagsmöten hos Nysvenska rörelsen i Malmö.”

I sin polisanmälan är Rudbring emellertid inte lika pigg på att tillstå sin nazisthistoria, och flera branschmedier berättade i går om hans kritik mot Expressen. Till Journalisten sa jag bland annat så här om SD-politikerns agerande:

SD,Journalisten,RudbringTill Dagens Media sa jag bland annat:

SD,DagensMedia,2,Rudbring

Och till Resumé sa jag bland annat:

SD,Resume,Rudbring

Jag tycker att det är bra att SD agerar mot politiker som varit med i nazistiska organisationer, men partiet borde ställa sig frågan varför såna här filurer söker sig till just SD?

UPPDATERAT: Nu har JK fattat beslut om att inte inleda någon förundersökning om brott. JK konstaterar:

”Oavsett om det i detta fall skulle föreligga förtalsbrott eller inte, ger uppgifterna i anmälan inte underlag för bedömningen att det från allmän synpunkt motiverar ett ingripande genom allmänt åtal. Förundersökning ska därför inte inledas.”