Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Rekord tack vare 147 % fler läsare

När jag skriver det här – natten till tisdagen – handlar fyra av tio ”mest lästa”-texter på Expressens mobilsajt om flygkatastrofen i Ukraina eller om kriget i Gaza.

Det har varit en nyhetsintensiv tid, och då är det många som söker information. Här på Expressen är vi stolta över att allt fler väljer Expressen som nyhetskälla.

Förra veckan, när vi också publicerade den engagerande artikelserien ”KOKAIN – FRÅN FESTEN TILL DÖDEN”, hade Expressens mobilsajt hela 2 240 338 unika besök. Det var en ökning med 147 procent jämfört med förra året…

Också räknat i antal besök blev det rekord förra veckan: 6 325 957 (+ 92 % mot i fjol).

Även sidvisningarna var de flesta för vår mobilsajt: 21 702 934 (+ 90 %).

Nu ska det förstås sägas att även om förra veckan var ovanligt nyhetsintensiv, så är trenden rätt tydlig. För ett år sedan hade vi 906 031 unika besök på mobilsajten under en vecka, men medelsiffran de tre senaste månaderna har varit 1 808 971. Dubbelt upp, alltså, och det utan att vi kannibaliserar på desktopsajten.

Många medier har ökad trafik till sina mobila plattformar, men minskning på desktop. Expressen ökar dock fortfarande på desktop med, vilket jag tolkar som att vi ännu inte nått vår trafikpotential där. Förra veckan hade den traditionella desktopsajten 2 353 913 unika besök (+ 31 %), och även här är trenden tydlig. Medelsiffran för de senaste tre månaderna är cirka 600 000 fler unika besök per vecka jämfört med 2013.

Det här är förstås ett fantastiskt kvitto på att Expressens journalistik lockar allt fler, vilket ju också en helt annan undersökning visade nyligen. Siffrorna här ovan kommer från tekniska mätningar och avser förra veckan, men Sifo mäter räckvidd – alltså fysiska läsare – och den senaste mätningen för så kallad totalräckvidd visade att antalet läsare av Expressen totalt sett ökat med 10 % jämfört med i fjol.

Ett stort tack till alla er som väljer Expressen, och till er som gör tidningen. Ett särskilt tack i just dessa dagar till våra utsända Terese Cristiansson i Ukraina och Kassem Hamadé i Libanon. Ni vet vilken respekt jag har för ert arbete.