Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Karin Olsson ny stf ansvarig utgivare

20140618-111006-40206786.jpg

Den som ska organisera en centralredaktion gör nog klokt i att laga efter läge. Carl-Adam Nycop, Expressens grundare, smög en gång in en redaktionssekreterare från Göteborgs-Tidningen på Expressens lönelista som ”utrikes telegramredaktör”. Det var den legendariske Sigge Ågren, notischef på denna tidning mellan 1944-1950 och redaktionschef åren 1950-1969. 19 år i ledningen för en kvällstidning är länge, men allt började med att Sigge började hjälpa Pontus Henriques med förstasidorna och visade sig ha en exceptionell talang för det där med tabloidjournalistik. Resten blev tidningshistoria och, bland annat, löpsedeln ”SVART HJÄRTA LIKA RÖTT SOM VITT”.

Man vet ju aldrig. Och i dag organiserar vi om igen: Karin Olsson blir ny ställföreträdande ansvarig utgivare samtidigt som hon fortsätter som kulturchef. Karin rekryterade jag en gång till Expressen från en tidskrift – vi träffades och förhandlade på restaurang Grodan i Sergel-skraporna, om jag minns rätt – och hon har här både skrivit på ledarsidan och varit editionschef för webben. Nu ska Karin även vara ansvarig utgivare ibland, och det med en bakgrund som förpliktigar: Ivar Harrie, Expressens förste chefredaktör, var ju också kulturjournalist (men på DN) och Bo Strömstedt, alla utgivares utgivare, var ju just kulturchef när han blev chefredaktör här.

Lina Modin, idag politikchef, blir ny administrativ redaktionschef. Lina har bland annat varit reporter, nyhetschef och biträdande editionschef.

Elsa Falk blir editionschef för Expressen TV. Det har hon vikarierat som en tid, och allt detta innebär att Expressens nya redaktionsledning ser ut så här:

o   Thomas Mattsson, chefredaktör och ansvarig utgivare.

o   Karin Olsson, kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare.

o   Lina Modin, administrativ redaktionschef.

o   Magnus Alselind, redaktionschef för nyheter och samhälle.

o   Klas Granström, redaktionschef för digitala medier.

o   Anna-Clara Welander, magasinschef.

o   Elsa Falk, editionschef för Expressen TV.

o   Frida Boisen, chefredaktör för GT.

o   Martin Kroon, chefredaktör för Kvällsposten.

o   Alexandra Forslund, editionschef Expressen.se

o   Mattias Lundell, editionschef Expressen.se

o   Bella Levy, nöjeschef.

o   Anders Nettelbladt, sportchef.

En redaktion är ju i ständig förändring. Eller ”i ständig mobilisering”, som jag en gång beskrev Expressen i en intervju med Journalisten – när jag inför Irakkriget 2003 fick frågor om vi, precis som Sveriges Radio, hade förberett några särskilda medarbetare inför det väntade USA-anfallet? Absolut inte, förklarade jag, eftersom en kvällstidnings själva unicitet ju förutsätter att den hela tiden är redo att tänka nytt och tänka om. Så också i organisationsfrågor, och kanske särskilt så när medievärlden förändras så snabbt. Vi kommer, som tidigare, att göra om många gånger till vad det lider.

Nu gör vi det samtidigt som Stefan Sjöström, idag administrativ redaktionschef, meddelar att han går i pension i höst och samtidigt som Per-Anders Broberg, idag ställföreträdande ansvarig utgivare, beslutat att också han väljer att gå vidare efter sommaren. De har faktiskt jobbat 34 respektive 26 år på Expressen, då vi har onekligen en hel del erfarenhet att ersätta.

Stefan Sjöström har varit bland annat nöjeschef på Expressen, redaktionschef på editionen Kvällsposten och ansvarig utgivare för editionen GT – alltså samma Göteborgs-Tidningen som Sigge Ågren kom ifrån. Jag vill minnas att han en gång i tiden också togs ut av Billy Butt i det dream team som han tyckte var bäst i Sverige…

Per-Anders Broberg har bland annat varit sportchef, redaktionschef på editionen Kvällsposten och administrativ redaktionschef. Han jobbade nära chefredaktörer som Staffan Thorsell, Joachim Berner, Otto Sjöberg och kommer förstås att vara ansvarig utgivare för Expressen också i sommar när jag ska vara ledig. Han har varit biträdande chefredaktör sedan 2009, en ordning som var ny för Expressen då men som – i olika varianter – inte varit ovanlig.

Redan 1959 övervägde faktiskt DN:s vd, Helge Heilborn, att föreslå att Expressen skulle ha två chefredaktör i Per Wrigstad och Carl-Adam Nycop. Så blev det aldrig hos oss, men väl hos just DN och där fanns det till och med tre chefredaktörer en tid. Men i höst, efter att Per-Anders Broberg slutat, återgår vi till en chefredaktör igen och olika ansvar fördelas istället på mig, Lina Modin, Klas Granström som är redaktionschef för digitala medier samt Magnus Alselind som är redaktionschef för nyheter och samhälle. Klas leder vårt arbete med att utveckla den digitala verksamheten och Magnus är övergripande ansvarig för planering och operativt nyhetsarbete, och om allt detta är en smula oöverblickbart för den som inte är helt insatt i en redaktions inre liv så kan jag nog lugnt trösta med att jag och mina framtida efterträdare lär återkomma i ärendet ”organisation”. I ständig förändring, som sagt.